fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

The Journey Home

The Journey Home

Persoonlijke reflectie

Door Ellen van Son

Sinds half maart is het leven voor ons allemaal anders en voor een ieder van ons anders anders. Er zijn veranderingen op het gebied van werk, geld of relaties. Sinds het begin van de coronacrisis heb ik mijn dagelijkse yogaroutine weer opgepakt. Ik volg bij een Amerikaanse yogalerares online les. In een van haar eerste lessen zei zij: ‘Yoga is the journey home’. De woorden ‘the journey home’ bleven bij mij resoneren en werden daarmee een leidraad in deze periode van verandering.

De logotherapie (de Weense psychiater Viktor Frankl ontwikkelde deze vorm van geestelijke begeleiding) benut dat je geraakt kunt worden door de woorden van een ander. Niet alleen je oren, maar je hele lijf kan horen. De resonerende woorden ‘the journey home’ legden voor mij een essentie bloot van de verandering in deze coronatijd. De woorden raakten mij zonder dat ik op het moment van horen mij bewust was wat deze woorden voor verandering konden inhouden.

Naast Logotherapie mag ik doceren over Edgar Cayce (1877-1945), de slapende Amerikaanse profeet, die in zijn leven duizenden readings af. Deze readings tekenen een pad voor spirituele ontwikkeling af. Spirituele ontwikkeling vraagt, volgens Cayce, om het stellen van een spiritueel ideaal, oftewel de intentie waarmee je in het leven staat. Een spiritueel ideaal, bijvoorbeeld liefde, is een zo zuivere mogelijke afstemming op de geestelijke wereld. Door het stellen van deze intentie kan vanuit de geestelijke wereld liefde door je heen stromen. De in jou gestroomde liefde wordt een innerlijke baken voor het dagelijkse handelen.

De afgelopen weken heb ik vanuit mijn spirituele ideaal gemediteerd en gemijmerd op ‘the journey home’. Door daar bij stil te staan werd me duidelijk welke veranderingen ik, naast de door de overheid opgelegde veranderingen, zelf in gang wilde zetten om mij verder te kunnen ontwikkelen. Praktisch als ik ben resulteerde dat uiteindelijk in een lijstje van dingen waarvan ik afscheid wilde nemen en een aantal activiteiten die ik graag wil oppakken.

Ondanks dat ik in deze periode veel thuis ben geweest, beleef ik de coronatijd als een reis naar mijn thuis. Door afscheid te nemen van spullen, hobby’s en vrijwillige activiteiten probeer ik zo licht mogelijk te reizen. Dat geeft ruimte en een nieuwe focus om mij te verbinden met wat er nu voor mij in essentie toe doet. De drie woorden, uitgesproken door iemand die ik niet persoonlijk ken, worden een spiegel en een katalysator voor persoonlijke ontwikkeling.