fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Lezingen 2024 – 2025

Lezingen 2024 – 2025

Het Academiegevoel ervaren en luisteren naar experts?

De lezingen zijn veelal verbonden aan evenementen van de Academie. Het start al met de opening van het Academiejaar, diploma-uitreikingen, de Diesviering en nog veel meer. Vaak worden voor deze bijeenkomsten externe sprekers uitgenodigd met specifieke expertise op een bepaald vakgebied. Veel Academie evenementen zijn voor iedereen toegankelijk, al kunnen er wel kosten aan verbonden zijn.

Ben je geïnteresseerd in de onderwerpen die aan bod komen? Meld je dan aan, je bent van harte welkom!


Programma 2024


Opening Academiejaar 21 september

De opening van het Academiejaar 2024 – 2025 vindt plaats op zaterdagavond 21 september in het Johannescentrum in Utrecht. Tijdens deze avond zal Prof. Dr. Andries Baart een lezing houden getiteld ‘het uithouden’. Andries Baart is hoogleraar Presentie en Zorg en bekleedde diverse leerstoelen in Nederland en daarbuiten. Hij is de grondlegger van de presentietheorie.

Lezing: Het uithouden
Het bijstaan van mensen met levensproblemen betekent maar al te vaak: het met hen uithouden, de ellende, de onzekerheid, het verlies. De ontwrichting is dan te groot om deze simpelweg weg te nemen of het onderliggende probleem ‘op te lossen’. De betrokkene moet er doorheen, en de begeleider of reisgenoot amper minder. Wat goed is om te doen en te laten, moet ontdekt worden en ook dat vraagt tijd, geduld, verkenningen en trouw. In zijn rede verkent Andries Baart dit ‘uithouden’ door professionals: wat is dat eigenlijk, hoe doe je dat (goed) en wat brengt het jou en de cliënt? Zijn verkenningen zijn zowel praktisch als theoretisch en in elk geval dicht op de professionele praktijk. Al met al, een urgent thema want hoe dikwijls het ook moge voorkomen, wanneer wordt het werkelijk doordacht?

Spreker: Andries Baart

Prijs: € 40 ,- (incl. BTW) voor geïnteresseerden van buiten de Academie

Data: Zaterdag 21 september 2024
Tijd: 18.30 – 21.00 uur
Locatie: Johannescentrum, Moezeldreef 400, 3561 GD Utrecht

 

Aanmelden en betalen

 


Programma 2025


Dies natalis 9 februari

De viering van de geboortedag van de Academie vindt plaats op zondagmiddag 9 februari in het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Tijdens deze middag zal Prof. Dr. Hans Alma een lezing houden. Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lezing: De geestelijk verzorger als verbeeldingsprofessional
Geestelijk verzorgers begeleiden mensen in hun zoektocht naar wat voor hen van waarde is in het leven. Verbeeldingskracht en professionele methoden spelen daarin een belangrijke rol. Hans Alma neemt ons in haar lezing mee hoe een geestelijk verzorger verbeeldingskracht kan oefenen en professioneel kan inzetten in de begeleiding van een ander bij het omgaan met levens- en zinvragen, daarbij gebruikmakend van (religieuze) verhalen, rituelen, poëzie en andere kunstvormen.

Spreker: Hans Alma

Prijs: € 40 ,- (incl. BTW) voor geïnteresseerden van buiten de Academie

Data: Zondagmiddag 9 februari 2025
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Gerrit Rietveld College, Eykmanlaan 1200, 3571 KH Utrecht

 

Aanmelden en betalen

 


Wil je meer weten over onze opleidingen, cursussen en andere activiteiten:
Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven