fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Masterclass: het Rode Boek van Carl Gustav Jung

Eefke van der Drift

De moderne mens op zoek naar zijn ziel

Masterclass
Docent: Eefke van der Drift
Zaterdag 17 en 31 mei 2025
Van 10.30 – 16.00 uur

Waar de masterclass over gaat

Bijeenkomst 1

Deel 1 – Ontstaansgeschiedenis van het Rode Boek
In 1913 raakte Jung in een hevige psychische crisis. Op een bepaald moment merkte hij dat het genezend werkte als hij de beelden en stemmen die in hem opkwamen daadwerkelijk de kans gaf te verschijnen en daarmee op een of andere manier in gesprek te gaan. Hij schreef de fantasieën, dromen en visioenen op. Op een bepaald moment kocht hij een in rood leer gebonden foliant waarin hij een aantal van deze teksten in gotische letters kalligrafeerde en in kleurrijke tekeningen illustreerde, waaronder vele mandala’s, het zogenoemde Rode Boek.

Deel 2 – Dia-presentatie van het Rode boek
In het tweede deel van deze bijeenkomst worden een groot aantal afbeeldingen getoond en becommentarieerd van Jungs tekeningen, schilderingen, mandala’s in het gekalligrafeerde Rode boek, ongetwijfeld het pièce de résistance van dat boek.

Bijeenkomst 2

Deel 1 – Dia presentatie van het Rode boek / Grote thema’s uit het Rode boek
In het Rode boek dat Jung ‘het vat van mijn oeuvre’ noemde, komen aan de orde: synchroniciteit, de conjunctie van goed en kwaad, van gevoel en verstand, van onbewuste en bewuste, & ontwikkelt hij een zeer eigenzinnig Godsbegrip in het hoofdstuk ‘De Zeven preken tot de doden’.

Deel 2 – De betekenis van het Rode boek voor de 21ste eeuw
In het tweede deel van deze bijeenkomst staan we stil bij de consequenties die de Rode-boek-ideeën hebben voor opvoeding en onderwijs, voor therapie en voor spiritualiteit en zingeving.

Literatuur

Voor wie is deze masterclass?

In dit eigensoortige en eigenzinnige boek dat het Rode Boek is, wordt de dramatische tocht uitgebeeld van de ‘moderne mens’, die vertwijfeld op zoek is naar een (nieuw) oriëntatiepunt in zijn complexe werkelijkheid. De moderne mens op zoek naar zijn eigen mythe.

Het is boeiend voor mensen die een beeld willen krijgen van hoe zo’n mens een confrontatie aangaat met het onbewuste, en er bijna aan bezwijkt.

Het is boeiend voor hen die ruimte willen (leren) maken voor wat zich onder de drempel van het bewustzijn aandient. Jung noemt dat Übungen in Bewusstseinsleere.

Het is boeiend voor hen die kijk willen krijgen op de ‘geboorte’ van Jungs’ grote ideeën, toen hij er zelf nog geen naam voor had.

Vaardigheden en competenties na het volgen van deze masterclass

  • De deelnemers nemen kennis van een belangrijk facet van de hedendaagse geesteswetenschappelijke cultuur, nl. de Jungiaanse dieptepsychologie
  • Er wordt bij hen een bewustzijnsproces in gang gezet, waarin de kloof tussen het bewuste en onbewuste overbrugd wordt.
  • Ze worden sensibel voor hun eigen krachtenveld op het punt van kennis, gevoel, intuïtie, gewaarwording en… verbeelding!

Accreditatie

Meer informatie over accreditatie t.b.v. bij- en nascholingspunten (PE-punten) volgt.

Over de docent

Eefke van der Drift is Jungian Analyst en (Nieuwetijds) Kindercoach. Tevens is zij medeoprichter, directeur en hoofddocent van JUNGacademie Nederland, opleiding tot Jungian Analyst in Amsterdam. Zij heeft een achtergrond als jurist en in de beeldende kunst.


Praktische informatie

Data: zaterdag op 17 en 31 mei 2025
Tijd: 10.30 – 16.00 uur
Kosten: € 345 (€ 315 voor Academiestudenten en leden van de AvG Alumnivereniging)

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Bekijk alle Masterclasses

Aanmelden Masterclasses 2024-2025