fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Interview: De passie van Yvonne Woordes

Interview: De passie van Yvonne Woordes

‘Het lesgeven vind ik een cadeau omdat ik op die manier voortdurend bij mijn eigen thema’s kom

Familieopsteller, trainer en docent Yvonne Woordes heeft een passie voor systemisch werk. Hoe is dit op haar pad gekomen en hoe vertaalt zij die passie naar haar werk voor de Academie?

‘Mijn passie is systemisch werk maar het was geen liefde op het eerste gezicht.

Ruim zeventien jaar geleden werkte ik voor een woningcorporatie. Ik had daar vooral zorgtaken, zoals het bemiddelen bij burenruzies en het adviseren van bewoners bij woonkwesties. Op een gegeven moment wilde ik doorgroeien naar wat anders. Ik ben toen een opleiding Personeel & Organisatie gaan doen om als loopbaanbegeleider en coach aan de slag te kunnen. Omdat ik pas in het bezit was gekomen van een eigen paard, de vervulling van een lang gekoesterde wens, ging ik vlak daarna ook een opleiding tot paardencoach volgen. Tijdens die opleiding kreeg ik op een middag het vak systemisch werken. Ik had er eigenlijk niet zoveel mee. Maar op een of andere manier werd ik er toch naartoe getrokken. Ik schreef me in voor een opleiding bij het Instituut voor Systemisch Werk (IVSW) van Elmer Hendrix in Amsterdam.

Begin van een reis
In die tijd was systemisch werk nog niet zo bekend als nu en het had een wat geitenwollensokkerig imago. Met lood in mijn schoenen ging ik naar Amsterdam. Ook de eerste twee weekenden bleef ik me afvragen wat ik daar deed – ik had niet de moed om op te staan en te vertrekken maar het liefst had ik dat wel gedaan. Tot ik aan de beurt was voor een eigen opstelling. Dat was zo’n mooie ervaring, het klopte gewoon helemaal. Dat was het begin van een mooie, pijnlijke, verdrietige maar ook vreugdevolle reis.

Daarna heb ik nog twee keer dezelfde opleiding gedaan én later nog een opleiding tot kindercoach op basis van systemisch werk. Inmiddels heb ik vele individuele en groepsgerichte opstellingen gedaan en is het mijn dagelijks werk. Ik geef één- en meerdaagse workshops, leid mensen op die ook dit werk willen gaan doen voor IVSW (waar ik dus ooit zelf begonnen ben) en ben ook een eigen jaaropleiding gestart vanuit mijn bedrijf Samen Systemisch Werken.

De pure mens zien
Het bijzondere aan systemisch werk is dat je hiermee bij de kern komt. Het is prachtig om de pure mens te zien. Als mensen zijn we, onder andere door onze opvoeding, religie, school en samenleving geconditioneerd en dragen we veelal geheel onbewust maskers vanuit onze overlevingsmechanismen.

Het bijzondere aan systemisch werk is dat je hiermee bij de kern komt. Het is prachtig om de pure mens te zien.

We laten aan de buitenkant, op de bovenlaag, vaak zien dat het ons goed gaat. Terwijl een groot deel van ons gedrag wordt bepaald door wat zich in het onderbewuste, op zielsniveau, afspeelt. Op die diepere laag bevinden zich onze kindpijnen, trauma’s en onverwerkte en buitengesloten gevoelens van eerdere generaties. Daar zijn we ons veelal niet van bewust van maar we hebben er wel last van in het dagelijks leven. We ervaren dan bijvoorbeeld eenzaamheid, verdriet, woede of afwijzing, wat allemaal afkomstig is vanuit onze jeugd of overgenomen van onze voorouderen. Met systemisch werk kun je kijken naar die diepere laag. Daardoor word je je bewust van de reden van de problemen die je in je leven ondervindt en kun je het ook veranderen. Voor mij is dit werk dan ook een bewustwordingsproces.

Spiegels
Het is prachtig als je je realiseert dat alle mensen die je op je pad tegen komt alleen maar perfecte spiegels zijn van wat er in jouw lichaam zich afspeelt en opgeslagen is. Als je op die manier naar mensen kunt kijken is elke persoon of dat hij/ zij nu aardig of onaardig is een mooi cadeau voor jouw ontwikkeling en groeiproces.

Persoonlijke ontwikkeling
Niet alleen voor mijn professionele maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling is systemisch werk heel belangrijk geweest, en nog steeds. Het heeft me vele inzichten gegeven, waardoor mijn leven compleet veranderd is in de goede zin van het woord. Ik vond het leven zwaar en was vaak erg vermoeid. Ook ontwikkelde ik een chronische ziekte waardoor de vermoeidheid verder toenam. Op dit moment is mijn chronische ziekte verdwenen, heb ik geen last meer van vermoeidheid en voel ik me veel meer aanwezig in het leven. Wat het leven een stuk intenser maakt.

Ambacht
Via-via ben ik een aantal jaar geleden bij de Academie voor Geesteswetenschappen terechtgekomen. Daar geef ik met veel plezier de module Systemisch werk aan eerstejaars studenten van verschillende opleidingen en de Capita Selecta ‘Ontdek de kracht van systemisch werken’. Het lesgeven vind ik een cadeau omdat ik op die manier voortdurend bij mijn eigen thema’s kom. Het is dus enorm stimulerend voor mijn eigen groeiproces. Systemisch werk is een ambacht, dat je moet blijven oefenen en bijschaven en waarin je je voortdurend blijft ontwikkelen. Het lesgeven en de workshops helpen daarbij. Daarnaast train ik dus ook mensen die dit werk willen doen. Het is geweldig om het vak door te kunnen geven.’

Yvonne Woordes is zelfstandig trainer en begeleider van familieopstellingen. Sinds 2017 geeft zij met haar eigen bedrijf Samen Systemisch Werken vanuit haar woonboerderij groepsgewijze en individuele familieopstellingen. Bij de Academie voor Geesteswetenschappen is Yvonne  docent Systemisch werk bij o.a. de opleiding Energetisch Therapeut.

Interview door Karin Laarakker, tekstschrijver en redacteur voor o.a. de Academie voor Geesteswetenschappen en tuinontwerper en -blogger via www.sapgroen.nl.