fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Capita Selecta: Oude Wijsheid in een nieuwe tijd

Capita Selecta: Oude Wijsheid in een nieuwe tijd

Een Renaissance in dubbele betekenis

Capita Selecta-cursus
Docent Jacob Slavenburg
Zaterdag 15 april en 22 april 2023
Van 10.30 tot 13.00 uur

Waar de cursus over gaat

De Renaissance is een kantelpunt in de westerse geschiedenis, waarvan wij de erfenis dragen. Het is een tijd waarin beeldende kunst en literatuur een huwelijk aangingen. Bij het lezen van fascinerende teksten van bijvoorbeeld Plato – en vooral ook de Hermetische geschriften – komen beroemde fresco’s en schilderijen als vanzelf naar boven. In de kunstwerken resoneert een onthullende wijsheid die de humanistische filosofen toegankelijk hebben gemaakt. Hun nieuwe ideeën hebben een blijvende invloed op de hele westerse cultuur.

Gedurende twee zaterdagochtenden verkennen we de paradigmaverschuivingen in onze eigen cultuur, waardoor zaken als ‘hokjesdenken’ en (eeuwenoude) vooroordelen in een ander licht komen te staan, ook in ons persoonlijk leven!

Deze cursus bestaat uit twee interactieve lezingen op zaterdagochtend.

Bijeenkomst 1

Tijdens de eerste bijeenkomst verdiepen we ons in de oude mysteriereligies en wat men daar beleefde. Beleeft men een soort van herkenning of is de belevenis andersoortig? Het gaat om inzicht krijgen in – wat Jacob Slavenburg noemt – de gouden draad van de mensheidsontwikkeling.

Bijeenkomst 2

Tijdens de tweede bijeenkomst bekijken we wat het levensgevoel was in de Renaissance, waarin men weer in aanraking kwam met de oude ‘mysteriën’. Centraal staan de verbindingen tussen de ‘geestelijke’ componenten die nog steeds actueel zijn.

Aanbevolen literatuur

  • J. van Schaik en J. Slavenburg, Hermes Trismegistus, WalburgPers Zutphen, 2020
  • Slavenburg, Het Renaissance-wonder, WalburgPers Zutphen, 2021

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus, bestaande uit twee interactieve lezingen, is voor geïnteresseerden in cultuur, kunst en humanisme.

Met name voor hulpverleners, leidinggevenden en andere beroepsgroepen (met veel professionele contacten) kan het bevrijdend zijn om kennis te nemen van vaak onvermoede achtergronden over de ontwikkeling van de mens en diens ideeën.

Vaardigheden en competenties na het volgen van deze cursus

  • Communicatie en maatschappelijk handelen: kennis van het verleden kan bijdragen tot meer openstaan voor de ander.
  • Kennis en wetenschap: het Goede, het Schone en het Ware; filosofie, religie of Wetenschap? Het gaat over raakvlakken tussen schijnbare tegenstellingen.

Accreditatie

Deze Capita Selecta is door de SKGV geaccrediteerd voor bij- en nascholingspunten (PE-punten):

  • Vakbekwaamheid: 1

Opleidingen die bij deze cursus aansluiten

Over de docent

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg is auteur van een groot aantal publicaties over de geschiedenis van filosofie, religie en de hermetische traditie. Hij is mede-vertaler van de Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands en eindredacteur van ‘Het Grote Boek der Apokriefen’. Als docent is hij verbonden aan de Academie voor Geesteswetenschappen en het Jungiaans Instituut.