Opleiding ET
De Academie voor Geesteswetenschappen biedt een 3-jarige vakopleiding tot Energetisch Therapeut.
Binnen de opleiding volg je een mix van theoretische en praktijkmodules. In deze modules wordt ervan uit verschillende paradigma’s gewerkt. Oosterse en Westerse visies wisselen elkaar af en vullen elkaar o.a. aan op het vlak van grondingsoefeningen, geschiedenis van de energetische geneeswijzen, energetisch therapeutische kennis, het menselijk energetisch lichaam, methodische interventies, chakraleer, de meridianen, aurapatronen en het herkennen van vormen van trauma.
Ieder studiejaar omvat tien modules en iedere module omvat vijf dagdelen. Er wordt rekening gehouden met de reguliere vakantieperiodes.
Binnen het onderwijsprogramma is er ruime aandacht voor de ontwikkeling van de Energetisch Therapeut als persoon middels leertrajectbegeleiding, intervisie, autobiografisch schrijven, systemisch werk, zelfreflecties en meer.
Hoe werkt de Energetisch Therapeut?
Een energetisch therapeut bevordert de samenhang van fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten in een mens. Niet de ziekte wordt behandeld, maar de mens als geheel in zijn of haar leven en situatie. Energetische therapie is onderdeel van de complementaire en integrale zorg. De energetisch therapeut werkt vanuit een holistisch oogpunt met subtiele energieën. Door deze energieën middels een bepaalde vorm van behandeling over te dragen, kan het zelfhelend vermogen van de cliënt worden versterkt.
De energetisch therapeut beschikt over de competenties om zelfstandig te kunnen werken. De behandeling kan preventief, curatief of palliatief zijn. De therapeut behandelt alleen een cliënt als de acute of chronische symptomen van dien aard zijn dat een energetische behandeling verantwoord is. In geval van ‘rode vlaggen’ wordt doorverwezen naar een BIG-geregistreerde hulverlener. De energetisch therapeut zorgt ervoor op de hoogte te blijven van relevante maatschappelijke, medische en psychosociaal-wetenschappelijke ontwikkelingen, die van belang zijn voor de beroepsuitoefening.
Arbeidsmarktperspectieven
Met een geaccrediteerd diploma Energetisch Therapeut is er de mogelijkheid om lid te worden van een beroepsorganisatie en een eigen praktijk te openen, waarbij de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed kunnen worden door een aanvullende verzekering voor complementaire behandelwijzen.
De gezondheidszorg kent de komende tijd grote veranderingen die een gunstig perspectief bieden voor de energetisch therapeut. De nieuwe definitie van gezondheid – positieve gezondheid – omvat zes dimensies: lichamelijke functies, mentale functies en beleving, de spirituele/existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Kijkend naar deze definitie, heeft energetische therapie een voorsprong op de reguliere aanpak, omdat de mens in zijn/haar geheel benaderd wordt. Energetische therapie is bij uitstek een geschikte complementaire behandelwijze omdat (binnen de holistische benadering) het zelfhelend vermogen van de mens wordt gestimuleerd.
Competenties van de Energetisch Therapeut kunnen ook ingezet worden op sociaal vlak. Met name waar het gaat om het belang van extra tijd en invoelingsvermogen, bijvoorbeeld in het begeleiden van mensen in moeilijke levensfasen, bij ziekteverwerkingsprocessen, bij rouw- en verliesprocessen, bij lichamelijke en geestelijke pijn en bij verdriet.
Diploma ET
Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een geaccrediteerd vakdiploma Energetisch Therapeut wanneer je ook de geaccrediteerde diploma’s Medische Basiskennis (MBK) en Psychosociale Basiskennis (PsBK) kan overleggen.
Heb je de diploma’s MBK en PsBK langere tijd geleden behaald, dan vragen we je om ook een bewijs van recente nascholing te overleggen.
Ben je met het afronden van de opleiding tot Energetisch Therapeut (nog) niet in het bezit van de diploma’s MBK en PsBK, dan ontvang je een eindcertificaat. Dit eindcertificaat kun je te allen tijde opwaarderen naar een geaccrediteerd vakdiploma zodra de diploma’s MBK en PsBK alsnog behaald zijn.
Alleen met een geaccrediteerd vakdiploma Energetisch Therapeut krijg je toegang tot beroepsverenigingen zoals de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG). Deze vereniging wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars erkend.
Heb ik vrijstelling?
MBK/PsBK
Beschik je bij de start van de vakopleiding nog niet over een MBK- en/of PsBK-diploma, dan vragen we je om deze, parallel aan de driejarige opleiding, te behalen. Hiervoor is de Academie een samenwerking aangegaan met opleidingsinstituut Con Amore die (door SNRO en CPION) geaccrediteerde MBK- en PsBK-opleidingen aanbiedt. Deze opleidingen worden aangeboden in de vorm van zelfstudie, online, fysiek en gemengd (een combinatie van online en fysiek).
Studenten van de Academie ontvangen korting als zij een opleiding volgen bij Con Amore. Betaling kan gespreid plaatsvinden en er kan gebruik gemaakt worden van de STAP-subsidieregeling.
Studiegids MBK
Studiegids PsBK
Video tour Online Leeromgeving
Studenten van de Academie gaan een opleidings- en betalingsrelatie aan met Con Amore, de Academie is hierin geen aanspreekpunt.
Heb ik vrijstelling?
Studieprogramma
Eerste jaar: basisjaar
- Autobiografisch schrijven & Hoogsensitiviteit
- Gronden, Centeren en Energetisch verbinden
- Complementair Genezen in Oost en West en verleden en heden
- Energetisch behandelen I en II
- Regulier en complementair zorgen
- Chakraleer I en werken met de chakra’s
- Systemisch werken
- Alles is energie
- Aurapatronen verkennen en toepassingen ontdekken
- Leertrajectbegeleiding
Tweede jaar: verdiepend jaar
- Spiritual Healing
- Subtiele energie en Biofotonen I
- Psyche en bewustzijn in Oost en West
- Chakraleer II en Transpersoonlijk Waarnemen
- Werken met verhalen, gebaren en rituelen
- Energetisch behandelen III, IV en V
- Meridianen herkennen
- Werken met Healing Touch
- Leertrajectbegeleiding
Derde jaar: afrondend jaar
- Spiritual Emergency
- Je eigen praktijk starten
- Ethisch kiezen in complementaire zorg
- Subtiele energie en biofotonen II
- Energetisch behandelen VI en VII
- Stage
- Scriptie/businessplan/behandelportfolio
- Examenmodule
- Leertrajectbegeleiding
Het programma kan op onderdelen tussentijds worden aangepast.
Competenties
- Specifiek bij de behandelwijze behorende competenties van de Energetisch Therapeut zijn onder andere:
- Inzicht in diverse voor energetische therapie relevante vormen van bewustzijn, waarnemen en voelen. En voldoende kennis om dit in een sociaal-culturele en historische context te plaatsen.
- Empathisch vermogen, kennis en vaardigheid om met cliënten zinvol te communiceren over hun klachten en over de vorm van hulpverlening die daarbij geboden kan worden.
- Attitude, vaardigheid en ervaring om energetisch therapeutische behandelingen bij cliënten op een efficiënte en effectieve wijze toe te passen.
- Belangstelling voor de gehele persoon in zijn/haar psychosociale, culturele en spirituele context, met aandacht voor het levensverhaal en daarbij horende zingevingsvragen en vaardigheden om hierin adequaat begeleiding en hulp te bieden.
- Medische Basiskennis (MBK): de therapeut kan de hulpvraag waar nodig in een medisch kader plaatsen en eventueel tijdig onderkennen en doorverwijzen bij medische problemen die verdere behandeling vereisen.
- Psychosociale Basiskennis (PSBK): de therapeut kan zo nodig adequaat ingaan op psychosociale problematiek en tijdig onderkennen en doorverwijzen bij psychische problemen die verdere behandeling vereisen.
- Algemene Basiskennis (ABK): algemene basiskennis: kennis over de organisatie van de gezondheidszorg in Nederland, wetgeving en gezondheidsethiek (ethische gedragscodes en praktijkrichtlijnen).
Toelating
Studenten die zich voor deze opleiding aanmelden, krijgen een persoonlijk intakegesprek. Tijdens dit gesprek word je voorbereid op toelating. In sommige gevallen wordt n.a.v. het intakegesprek besloten dat toelating niet mogelijk is.
Om deze (deeltijd) opleiding te kunnen volgen, dien je bij inschrijving minimaal een hbo-diploma te overleggen. Indien je niet in het bezit bent van een dergelijk diploma, krijg je een toelatingsopdracht. Aan de hand van deze opdracht wordt bepaald of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de opleiding te kunnen volgen.