Met Kerst gedenken we de geboorte van Christus. En voor mij is Kerst het feest van de hoop. Het kind dat er niet zijn mocht, kwam
Al is het binnen de commerciële westerse manier van kerst en oud-en-nieuw vieren inmiddels ver te zoeken, van oorsprong markeren de dagen tussen de winterzonnewende en
De gedachten en idealen van Etty Hillesum inspireerden docent Ruben Post tot nadenken over vrede, zelfs temidden van vreselijke conflicten.
Paul van der Velde doceert Aziatische filosofie aan de Academie. Hij bestudeert de spiritualiteit en religies uit die contreien. Een gesprek met een boeddhistische kenner. “Blijf
Docent Neanske Tuinman blogt over rituelen die gaan over dood en verrijzenis.
Docent Peter van Hooft blogt over ‘weerloos en waardevol’, het thema van de Maand van de Filosofie.
Docent Robert te Pas deelt een inspiratietip: het werk van de Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han.
Docent Aart Mak deelt een luistertip: de podcasts van onder andere Jelle Brandt Corstius over de oorlog in Oekraïne.
Docent Piet van Veldhuizen deelt een bron van inspiratie: de romantrilogie De Zusterklokken van de Noorse auteur Lars Mytting.
Door Ingrid Schippers. Onlangs had Ingrid de slotenmaker op bezoek. Het blijkt een joviale man die al ruim twintig jaar zijn vak beoefent. En die intrigerende verhalen vertelt over ‘spoken’.
Gastblog van Willemijn Dicke. In het boek Fox and I verhaalt Catherine Raven over haar vriendschap met een vos. De schrijver is gepromoveerd biologe. De wetenschap schrijft voor dat wilde dieren geen persoonlijkheid hebben.
Door Ellen van Son. Veel mensen verlangen naar bijzondere ervaringen die bewustzijnsverruimend zijn of een gevoel van eenheid met zich meebrengen. Dit verlangen maakt dat sommige mensen daar actief naar op zoek gaan.