fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

In de spiegel word je vaak met je eigen denken geconfronteerd

Schilderij door Paul van der Velde

Paul van der Velde doceert Aziatische filosofie aan de Academie. Hij bestudeert de spiritualiteit en religies uit die contreien.  Een gesprek met een boeddhistische kenner.

“Blijf altijd zoeken. De wereld is onvoorstelbaar interessant, schoonheid en gruwel naast elkaar. Spiegel je denken aan wat anderen denken en laat je niks afpakken”, luidt zijn motto. Een lesje demystificatie van de Aziatische spiritualiteit.

“Westerlingen spreken vaak over de ‘kern van het boeddhisme’. Maar het is de vraag of het zo wel werkt. Is er wel één kern? Vragen die dan naar voren komen gaan vaak over boeddhisme als religie, filosofie, levenswijze. De vraag is of die termen wel werken voor een zo veelvormige Aziatische traditie.

Velen denken dat het boeddhisme ‘atheïstisch’ is. Door de theosofen van de negentiende eeuw zijn we vaker esoterisch naar Azië gaan kijken. Het zenboeddhisme is daardoor bekend geworden in het Westen. Westerlingen zochten naar de kern die in alle religies zou zitten. Als je het lokale en culturele eraf zou halen, wat blijft er dan over?”

Lees het volledige interview met Paul van der Velde in de nieuwe editie van ons Academie Magazine ->