fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Masterclass: Hooggevoeligheid van opgave naar gave

Masterclass: Hooggevoeligheid van opgave naar gave

Hooggevoeligheid van opgave naar gave

Masterclass
Docent Susan Marletta Hart
Woensdag 6, 13, 20 en 27 november 2024
Van 19.00 – 21.30 uur

Masterclass met bestsellerauteur Susan Marletta Hart

Alles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen – het zijn zomaar wat kenmerken van hooggevoelige mensen. Bij hooggevoelige mensen worden zintuiglijke prikkels dieper en intenser verwerkt. Het is geen afwijking of ziekte, maar een gezond kenmerk van het zenuwstelsel. Twintig procent van alle mensen is hoogsensitief, een inzicht dat door Elaine N. Aron sinds 1995 wordt gedeeld, en nu wereldwijd wordt onderzocht. In onze huidige wereld, die steeds sneller, drukker en prikkelvoller wordt, kan je hooggevoeligheid een hele uitdaging zijn.

In deze masterclass legt internationaal gerenommeerd HSP-deskundige Susan Marletta Hart uit wat erbij komt kijken om als hsp in het leven, relaties en je werk je eigen weg te kunnen vinden, zelf keuzes te maken en je grenzen aan te geven. Coaches en therapeuten vinden een schat aan informatie in deze serie bijeenkomsten om te leren omgaan met de eigen sensitiviteit en met hoogsensitieve cliënten. Hoogsensitieven excelleren op tal van terreinen, maar zijn tegelijkertijd stress- en trauma gevoeliger. Zij leggen de lat voor zichzelf en anderen hoger. Zij profiteren meer van een goede omgeving en lijden meer onder een slechte omgeving. Met het juiste begrip kunnen hsp’s schitteren.

Susan: “Ik was een gevoelig en natuurverbonden kind, dat eigenlijk een kind te veel was voor mijn ouders. Ik was onbesuisd, een druktemaker omdat ik alles voelde, ook de emoties van mijn ouders. Ik heb het welkome gevoel gemist en ging mezelf zien als lastig en de liefde niet waardig. Deze uitdagingen werden motivaties tot zelfontwikkeling en transformatie. Ik heb er lang over gedaan voordat ik begreep dat ik ontzettend gevoelig ben. Na mijn academische loopbaan, voelde ik me op de werkvloer verloren. Tijdens een zen shiatsu studie waarin ik leerde om de energiebanen in het lichaam te voelen, ontdekte ik hoe goed ik er in was. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met een boek over the Highly Sensitive Person. Ik herkende mezelf, het was thuiskomen, alle kwartjes vielen. 25 jaar verder en tien boeken verder ben ik zelf een expert op dit gebied. Naast enkele bestsellers over het onderwerp, coach en train ik hsp’s in binnen- en buitenland. Mijn sensitiviteit is mijn visitekaartje en mijn gave geworden: ik voel energievelden en chakra’s en geef zielenreizen. Mijn weg van opgave naar gave deel ik graag met anderen.

Alle vier de bijeenkomsten kennen een afwisseling tussen theorie en praktijk en hebben op hoofdlijnen de volgende inhoud:

Bijeenkomst 1: Hooggevoeligheid – opgave en gave (deel 1)

Wat is hooggevoeligheid en hoe verhoudt het zich tot zaken als trauma, hechting en andere diagnoses als add, autisme en hoogbegaafdheid? In deze eerste masterclass verkennen we het begrip hsp in zijn brede context (wetenschappelijk, persoonlijk en maatschappelijk) en werken we toe naar enkele zinvolle strategieën voor de hoogsensitieve persoon. Welke (radicale) keuzes mag je maken als je hsp bent, wat zijn de valkuilen en kwaliteiten van een hsp? We werken klassikaal en in kleine groepen aan de meest voorkomende problemen en gaan in kleiner groepjes aan de slag met casestudies en oplossingsgerichte strategieën. Susan geeft werkmateriaal mee zoals de zeven kernkwaliteiten en zes grenzen.

Graag lezen voor deze bijeenkomst: Leven met hooggevoeligheid; van opgave naar gave – Susan Marletta Hart

Bijeenkomst 2: Hooggevoeligheid – opgave en gave (deel 2)

In de tweede bijeenkomst gaan we kijken naar de oosterse en spirituele kijk op het begrip sensitiviteit en oefenen we met oosterse concepten zoals de drie dantiens, de hara, de zielenreis, de verticale en horizontale energie en het helen van het energieveld. In deze bijeenkomst ligt er veel nadruk op meditatieve en lichaamsgerichte oefeningen. Alles draait om het vergroten van je bewustzijn en het vermogen om meer lagen aan te spreken. Want hoe haal je je client op waar hij of zij is en kun je meer doen voor je client dan alleen maar praktische tips te geven? We oefenen in deze les veel in staande, zittende en liggende houdingen en zakken met enkele oefeningen naar het onderbewustzijn (waar kindpijnen opgeslagen liggen) en reiken naar het bovenbewustzijn (waar het hogere zelf zetelt).

Voor deze training is het zinvol om gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Bijeenkomst 3: De hsp op de werkvloer

In deze derde bijeenkomst neemt Susan je mee naar de belangrijkste inzichten op het gebied van hoogsensitiviteit, burn-out en werk. Hoogsensitieve mensen zijn doorgaans zeer gemotiveerde, toegewijde en hardwerkende werknemers. Ze excelleren op tal van vlakken, zijn vaak zeer ambitieus en leggen de lat hoog voor zichzelf. Er is echter ook een keerzijde. Hooggevoeligen zijn veel stressgevoeliger en krijgen sneller een burn-out dan anderen. Bovendien is er ook een grote diversiteit binnen hoogsensitiviteit. Hsp’s vind je onder onderwijzers, zorgmedewerkers en kunstenaars maar er zijn nog enkele andere beroepsgroepen waartoe hsp’s zich aangetrokken voelen. Sommigen zijn specialisten, anderen generalisten, sommige extravert, andere introvert. Hoewel ze één eigenschap delen, namelijk die van omgevingsgevoeligheid, staan ze tegelijkertijd voor zeer uiteenlopende en soms ronduit tegengestelde uitdagingen.

Susan neemt je mee in deze diversiteit waarna je door middel van groepsoefeningen de tien belangrijkste uitdagingen en de beroepsprofielen uitwerkt. Daarnaast oefenen we loopbaangesprekken gericht op de hoogsensitieve persoon waarin je met verschillende vragen geconfronteerd wordt en toewerkt naar concrete adviezen om je client te helpen met work-life balance, loopbaankeuzes en burn-out klachten.

Graag lezen voor deze bijeenkomst: HSP op de werkvloer – Susan Marletta Hart

Bijeenkomst 4: De hsp in (liefdes)relaties

In deze laatste bijeenkomst neemt Susan je mee in de wonderlijke wereld van de (liefdes)relaties. Aan de hand van de dynamiek tussen de horizontale en verticale krachten, die een fascinerende tegenstelling vormen, gaan we werken met rollenspellen op basis van door jou ingebrachte persoonlijke scenario’s. Dit is een krachtig systemisch middel om de sensitieve persoon en zijn uitdagingen te coachen. Daarnaast zal Susan het liefdesakkoord uitleggen, die de basis vormt van haar begeleiding met hoogsensitieve personen. Thema’s die verder aan bod zullen komen zijn daten, partnerkeuze en seksualiteit.

Graag lezen voor deze bijeenkomst: Winnen of Verbinden – Susan Marletta Hart

We sluiten af met een terugblik op alle lessen en met een persoonlijke focus op de toekomst. Wat heb je na deze les nog meer nodig? Wil je je verdiepen of meer leren? Susan biedt de mogelijkheid om verder te studeren op basis van intervisie en supervisie.

Literatuur

  • Leven met hooggevoeligheid; van opgave naar gave (2019) – Susan Marletta Hart
  • HSP op de werkvloer (2024) – Susan Marletta Hart (Speciale aanbieding voor deelnemers: bestel het boek HSP op de werkvloer van Susan Marletta Hart met € 4,95 korting korting bij Boom uitgevers. Je betaalt dan € 20,- i.p.v. € 24,95. De kortingscode word je na inschrijving voor deze masterclass separaat van de bevestigingsmail toegestuurd en is geldig t/m 31 december 2024.
  • Winnen of verbinden (2020) – Susan Marletta Hart

Voor wie is deze masterclass?

Deze masterclass is ontworpen voor iedereen die te maken heeft met hoogsensitiviteit en daar vanuit persoonlijke of beroepsmatige interesse meer vanaf wil weten. Coaches en therapeuten vinden een schat aan informatie in deze serie bijeenkomsten om te leren omgaan met de eigen sensitiviteit en met hoogsensitieve cliënten.

Verworvenheden na het volgen van deze masterclass

In de vier bijeenkomsten gaat Susan Marletta Hart aan de slag met haar eigen persoonlijke tools die haar succesvol hebben gemaakt. Deelnemers krijgen daardoor niet alleen theoretische handvatten aangereikt, maar ook een zeer concrete gereedschapskist om met de hoogsensitieve persoon te werken.

Met rollenspellen en lichaamsgerichte oefeningen leer je aan de hand van je eigen proces en ontwikkeling om de theorie te integreren. Susan is een meester in het creëren van een prettige leeromgeving waarin ze zorgt dat discussies afgewisseld worden door inwaarts gerichte bewustzijnsoefeningen. Alle oefeningen kunnen aangewend worden om hooggevoelige cliënten te begeleiden.

Accreditatie

Meer informatie over accreditatie t.b.v. bij- en nascholingspunten (PE-punten) volgt.

Over de docent

Drs. Susan Marletta Hart (1971) bracht het begrip hooggevoeligheid naar Nederland en is uitgegroeid tot een internationale autoriteit op het gebied van hoogsensitiviteit.

Susan Marletta Hart is de bestsellerauteur van o.a. Leven met Hooggevoeligheid: van opgave naar gave, HSP & Stress (2017) en Winnen of Verbinden (2020). Wil je Susan inhuren voor een teamdag, teambuilding of lezing? Andere wensen? Neem gerust en vrijblijvend contact op via susan@natuurlijkhsp.nl. Naast auteur, trainer en therapeut maakt Susan geleide meditaties en biedt ze readings en zielenreizen aan. Susan is moeder van twee dochters. Ze ontving in 2019 de onderscheiding HSP Professional van het Jaar.

Ik heb geleerd om te werken met de alchemie van het lichaam via meditatie, yoga en massage. Ik denk dat ik er goed in ben om mijn krachten te optimaliseren, door niet weg te kijken van pijn en uitdagingen. Ik heb tools ontwikkeld om dicht bij mijn authentieke zelf te komen en te blijven. Zelfreflectie is my middle name. Het leven is voor mij een boeiende reis naar zelfrealisatie. “There is no way to happiness, happiness is the way.” is mijn filosofie.


Praktische informatie

Data: woensdagavond op 6, 13, 20 en 27 november 2024
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Kosten: € 345 (€ 315 voor Academiestudenten en leden van de AvG Alumnivereniging)

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Bekijk alle Masterclasses

Aanmelden Masterclasses 2024-2025