fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

“Op de Academie mag ik zelf de kleurplaat inkleuren met de kleuren zoals ik ze zie”

“Op de Academie mag ik zelf de kleurplaat inkleuren met de kleuren zoals ik ze zie”

Door Sharon Reeb

In gesprek met…

Waarom kiezen onze studenten voor een studie aan de Academie voor Geesteswetenschappen? De redenen blijken uiteenlopend te zijn. Vandaag gaan we in gesprek met Lonneke Reinsma (32), zij volgt de beroepsopleiding tot Energetisch therapeut.

Van begeleider naar maatje

Lonneke is vrijwilliger en werkt als telefonisch maatje voor eenzame mensen en mantelzorgers. Eerder werkte zij als begeleider in de dagbesteding met mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), een lichamelijke beperking en chronisch zieken. Lonneke: “Ik wilde maatje worden omdat ik nu eens de andere kant wilde ervaren van het zorgbed, die van de mantelzorgers. Daarnaast heb ik ook veel eenzaamheid gezien, met name wat eenzaamheid kan doen met mensen. Ik wil er zijn voor deze mensen. Zo voerde ik ooit een gesprek met een mevrouw die het niet meer zag zitten. Gedurende het gesprek werd ze een stuk vrolijker en gaf aan dat ze blij was dat ze met mij kon bellen. Ze kon er weer tegenaan. Het verschil dat je maakt door alleen maar een gesprek te voeren, te luisteren en met aandacht bij iemand te zijn…”

Ervaren van diepgang      

Lonneke volgt de beroepsopleiding tot Energetisch therapeut. Zij koos voor deze opleiding voor haar eigen ontwikkeling. “Ik wilde een goede basiskennis ontwikkelen over het spirituele in het leven en openlaten wat ik daar later mee wil doen. In mijn keuze keek ik naar de vakken die werden aangeboden. Zo was ik heel nieuwsgierig naar wat de modules ‘Systemisch werk’, ‘Spiritual healing’ en ‘Dromen’ mij konden brengen.” Lonneke heeft ook gekeken naar reguliere opleidingen zoals SPH, MWD en Toegepaste Psychologie maar liep daarin vast. “Ik voelde dat hier vooral sprake was van werken met vaste protocollen en minder met de menselijke maat. Ik miste de diepgang die ik bij de Academie wel ervaar. Op de Academie mag ik zelf de kleurplaat inkleuren met de kleuren zoals ik ze zie.

Het geleerde direct toepassen

Lonneke merkt dat ze inmiddels met minder oordeel naar mensen kan luisteren en openstaat voor de ander, zowel in haar werk als privé. “Ik kan het leven veel meer op z’n beloop laten gaan. Ik hoef niet meer stil te staan bij een keuze die ik moet maken om tien stappen vooruit te denken. Het is lastig om de ontwikkelingen en de groei die ik heb doorgemaakt uit te drukken in woorden. Het is meer een natuurlijk proces. Het is fijn om met gelijkgestemden in de klas te zitten. Geen verhaal is te gek en er is zoveel respect voor elkaar. Er wordt op liefdevolle wijze met elkaars verhaal omgegaan. Iedereen heeft ook zo zijn eigen rugzak.”

Met gelijkgestemden de diepte in

Het studeren was niet vanzelfsprekend voor Lonneke. Ze had last van chronische neuspoliepen waardoor ze weinig lucht kreeg en weinig energie had om te functioneren in het dagelijks leven. “Inmiddels gaat het beter met de juiste medicatie en heb ik een maagverkleining gehad, dat draagt ook bij aan mijn verbeterde gezondheid. Het is een heel proces geweest. Stiekem hebben de opleiding, de docenten en mijn studiegenoten mij daar ook doorheen geholpen. Door met gelijkgestemden de diepte in te gaan, in gesprekken en hun zorgzaamheid, is mijn persoonlijke ontwikkeling echt op gang gekomen.”

Wil je meer weten over de opleiding Transpersoonlijk & Energetisch werken, waar de opleiding Transpersoonlijk therapeut een vervolgopleiding van is? Geef je dan op voor één van onze open avonden!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven.