fbpx

Aanmelden Masterclasses

Meer info

De onderstroom van het leven

De onderstroom van het leven

Door Joep Wijsbek

In gesprek met…

Waarom kiezen onze studenten voor een studie aan de Academie voor Geesteswetenschappen? De redenen blijken uiteenlopend te zijn. Vandaag gaan we in gesprek met Willem de Vreede (60), student aan de opleiding tot Geestelijk Begeleider.

Willem volgde aan de MTS een opleiding werktuigbouwkunde, aangevuld met de modules autotechniek en bedrijfskunde. Inmiddels is hij productie-, logistiek- en exportcoördinator bij een kleine onderneming die zich bezighoudt met Floor Advertising.

Hoe, vraag je je wellicht af, kom je met zo’n achtergrond bij de Academie voor Geesteswetenschappen terecht?

‘Omscholen kan altijd’

Hoewel hij zijn werk graag doet, wilde Willem zinvoller leven en werken. Daarom besloot hij een opleiding aan de Academie te volgen. Zijn idee: “Omscholen kan altijd, ook als je al wat ouder bent.” Bovendien wilde hij graag weer eens ‘echt’ studeren. Een eerdere opleiding aan de School voor Filosofie beviel hem goed. In die context verdiepte hij zich destijds ook in de Advaita Vedanta, gebaseerd op de Indiase Veda’s.

De onderstroom van het leven

Willem studeert nu vier jaar aan de Academie en hoopt in september zijn diploma tot geestelijk begeleider te behalen. Hij begon zijn studie op zijn zesenvijftigste en had in zijn leven al de nodige crises meegemaakt. “Crises die mij wakker hebben geschud,” vertelt hij. Daardoor werd hij zich steeds meer bewust van wat hij in ons gesprek aanduidde als ‘de onderstroom van het leven’.

“In ieder mens schuilt de held die, eenmaal wakker geschud door het leven, besluit om op zoek te gaan naar zijn heilige graal.”

Spirituele levenskunst

Hij herkent zich in De reis van de held van Joseph Campbell, die furore maakte met zijn uitleg over de mythische betekenis van onze wereld. Willem: “Je zou kunnen zeggen dat het leven een cyclisch proces is van persoonlijke ontwikkeling. Noem het maar spirituele levenskunst. In ieder mens schuilt de held die, eenmaal wakker geschud door het leven, besluit om op zoek te gaan naar zijn heilige graal. Een innerlijke reis weergegeven in verhalen vol symboliek en strijd om jezelf te verwezenlijken en uiteindelijk weer thuis te komen. Dezelfde mens en toch heel anders en dan besluit je om te gaan studeren. Om te proberen een gids of begeleider te worden van anderen op hun reis.”

Een oester opent zijn schelp

De studie aan de Academie past Willem, zo geeft hij aan, als een handschoen. Wat hem naast de inhoudelijke verdieping aanspreekt, zijn de mooie verhalen van zijn medestudenten. Dat heeft hem ook doen beseffen “dat jij als mens niet de enige bent met bijzondere en soms onverklaarbare ervaringen.” Willem ervaart de Academie als een plek waar je kunt zijn wie je bent, want, zo vindt Willem, “Een oester opent zijn schelp alleen als het water schoon is.” 

Vrijwilliger in een hospice

Eén van de ervaringen die Willem in zijn studie aan de Academie goed van pas kwam, waren de jaren dat hij als vrijwilliger in een hospice werkte. Dat kwam vooral naar boven in de stage die hij tijdens zijn studie liep in een ziekenhuis. Toen tijdens zijn introductie bij de geestelijk verzorgers zijn vrijwilligerswerk in het hospice ter sprake kwam, werd hij direct geaccepteerd als collega. “Als je dat werk hebt gedaan, weet je wel wat er van je gevraagd wordt.”

De essentie van stilte

Op zijn vijftigste heeft Willem een inspirerend boekje geschreven, Leven op een zandkorrel. Een bundel met verhalen en gedichten over de mooie en minder mooie zaken van het leven. Soms vrolijk, soms triest, soms hoopvol stemmend, soms filosofisch, soms grappig, maar altijd serieus. Dat tekent Willem, die al sinds zijn jeugd is gefascineerd door het thema ‘stilte’. “In de stilte ervaar ik de verbinding met mij essentie,” verwoordt hij treffend. Hij wil dit thema ook tot het onderwerp van zijn eindscriptie maken.

Klooster 2.0

De droom van Willem voor de toekomst? Een eigen klooster 2.0 oprichten. “Een soort herberg, waar je de stilte kunt beleven en waarin ik mensen vanuit mijn kennis en ervaring kan begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.”

Wil je meer weten over de opleiding Spiritualiteit & Zingeving – waar de opleiding Geestelijk Begeleider de vervolgopleiding van is? Geef je dan op voor één van onze open avonden.

One Response to De onderstroom van het leven

  • Annet

    Een leven lang blijven lerenen ontwikkelen.
    Mooi voorbeeld🙏

Leave a Reply

Your email address will not be published.