fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Virtuele Open Dag Spiritualiteit & Zingeving

Volgende open dag: 25 juni 2022

Aanmelden Virtuele Open Dag

Welkom bij de opleiding Spiritualiteit & Zingeving

En de vervolgopleidingen Geestelijk Begeleider en de Vrije Studierichting

Wie ben ik? Waarom ben ik op aarde? Wat is mijn doel, mijn missie in dit leven? Leef ik wel het leven dat bij mij past?

Als mens kennen we een diep verlangen om de oorsprong, het doel en de zin van dit leven te begrijpen. Al sinds mensenheugenis wordt door volken, gemeenschappen en individuen met dit existentiële verlangen geworsteld. Dit zien we in de overlevering van oude wijsheidsscholen, wereldgodsdiensten, filosofische systemen en vele geschriften over esoterie en mystiek, maar ook in hedendaagse uitingen van wetenschap en kunst. We zien het ook terug in het dagelijks leven: in deze tijd, waarin collectieve geborgenheid in kerken of organisaties niet meer voldoet, zijn we genoodzaakt op eigen kracht deze zingevingsvragen te stellen en te onderzoeken. In de basisopleiding Spiritualiteit & Zingeving krijg je vanuit verschillende tradities en kennisbronnen handvaten aangereikt die je kunt gebruiken op je individuele zoektocht, zonder daarbij te vervallen in dogmatische religieuze, wetenschappelijke of politieke leerstellingen.

Je kunt in deze studierichting niet alleen je eigen ontwikkeling verder onderzoeken en verdiepen, maar deze ontwikkeling en de opgedane kennis en ervaring ook gebruiken in je dagelijkse (beroeps)praktijk, bijvoorbeeld als coach, therapeut of (geestelijk) begeleider.

 

Meld je aan voor deze opleiding

Wegwijzer S & Z en GB

Opleidingsduur
2 jaar basisopleiding
2 jaar kopstudie

Roosters/studiegidsen

Collegegeld
€ 2.450, € 245 per maand (10 betalingen) of € 2.395 in één keer bij aanvang

Studieuren
700 uur per academiejaar

Tutoren
Kees Voorhoeve (S & Z)
Lieke Deelstra (GB)
Lydia Meiling (GB)

Accreditatie

Even voorstellen…

Elke opleiding heeft zijn eigen tutor of studiebegeleider die je helpt met praktische zaken tijdens je studie, je leer- en groeiproces begeleidt en je studievoortgang monitort. In persoonlijke gesprekken zorgt de tutor er samen met jou voor dat je opleidingstraject naar wens verloopt. Omdat je veel met de tutor te maken krijgt, hebben we via Zoom korte gesprekken voor je opgenomen zodat je alvast met hen kennis kunt maken.

Kees Voorhoeve, tutor van de basisopleiding S&Z

Lieke Deelstra, tutor van de beroepsopleiding GB

Kees Voorhoeve, tutor Spiritualiteit & Zingeving
Lieke Deelstra, tutor Geestelijk Begeleider

Kees studeerde Gezondheidskunde aan de lerarenopleiding in Utrecht en heeft de Master Humanistische Vorming en Levensbeschouwing afgrond. Hij is al meer dan twintig jaar docent bij de opleiding Maatschappelijk Werk/Social Work van de Hogeschool van Amsterdam en geeft daarnaast cursussen over meditatie, boeddhisme en kabbalah. Kees is tutor Spiritualiteit en Zingeving en docent Spiritualiteit en Mystiek.
Lieke is biografisch coach, theatermaker en storyteller. Ze schrijft biografische sprookjes in opdracht van particulieren en geeft les als biografiekundige op diverse hbo-instellingen in Nederland. Ze is tutor derde- en vierdejaars Geestelijk Begeleider, docent/trainer van Ouderdom & Verlies, Sprookjes & Narratieve begeleiding, creatieve gesprekstechnieken en autobiografisch schrijven.

Een voorproefje van onze modules

Spiritualiteit en Mystiek: wakker worden voor de essentie van de mystieke weg

In de module Spiritualiteit en Mystiek, die wordt gegeven door docent Kees Voorhoeve, leer je over de betekenis van spiritualiteit in relatie tot de mystieke weg. Aan de hand van voorbeelden uit onder meer het boeddhisme en christelijke mystiek, krijg je uitleg over de fases van de mystieke weg en ga je aan de slag met verschillende basisprincipes van mystiek zoals aandacht, aanwezigheid, ruimte, loslaten en overgave.
Tijdens de lessen oefen je met meditatie, reflectie en dialoog gericht op het zelf ervaren van de uitgangspunten en de verschillende fases van die mystieke weg.

Kees geeft je alvast een voorproefje:

]

Westerse Filosofie tot leven gebracht door docent Hein van Dongen

In de onderwijsmodule Westerse Filosofie, waarin je kennis en inzicht verwerft in de elementaire vragen en begrippen van de wijsbegeerte, komen de oude en nieuwe filosofen en filosofische stromingen tot leven. Met behulp van de grondideeën en thema’s uit de wijsbegeerte die voor de studierichting een bijzondere relevantie hebben, houdt docent Hein van Dongen (tevens tutor van de Vrije Studierichting) je een spiegel voor en word je uitgedaagd tot zelfreflectie met betrekking tot je eigen ervaring en levensvisie. Het is een goede oefening in het onbevangen denken en waarnemen.

Je maakt kennis met de oude wijsgeren Plato, Aristoteles en Plotinus, stromingen als het rationalisme en empirisme, de filosofen Kant, Wittgenstein en Kuhn en taal- en wetenschapsfilosofie, maar ook de levensfilosofie en de fenomenologie.

Als filosoof, musicus en auteur weet Hein zijn publiek met zijn verhalen van begin tot eind te boeien, zoals je in de podcasts die zijn opgenomen voor deze module kunt beluisteren:

Onderwerpen in dit eerste deel: dialoog – wijsbegeerte – verwondering – denken over het denken -filosofie en filosofistiek – westers en niet-westers – filosofie en wetenschap – verwondering en vertwijfeling.

Onderwerpen in het tweede deel: pre-socraten – Socratres – Plato.

Ethiek in begeleiding: hoe ga je onbevooroordeeld om met cliënten?

 

Deugdethiek

Plichtethiek

 

Wat is, gegeven de feiten, het juiste om te doen of om te laten? Wanneer gaat bijvoorbeeld zo onbevooroordeeld mogelijk omgaan met cliënten over in handelen met persoonlijke vooronderstellingen als begeleider? Met andere woorden, hoe vorm je morele standpunten over gedrag?

Ethische kwesties vragen om een normatief perspectief en komen in meerdere van onze opleidingen aan de orde. Docent Ethiek Heleen Torringa maakte deze kennisclips om studenten kennis te laten maken met ethische theorieën die op bovenstaande vragen een antwoord geven.

Studeren vanuit je hart: het Academie Magazine

Vijf interviews met (oud-)leerlingen van de Academie, vijf interessante verhalen van boeiende mensen. Hoe hebben zij hun opleiding bij de Academie geïntegreerd in de dagelijkse praktijk? Hoe heeft de studie hen beroepsmatig en persoonlijk geraakt? Het gedrukte exemplaar hadden we je willen overhandigen tijdens de open dag, maar we hebben er een digitale versie van gemaakt. Je kunt het magazine hier downloaden.

We wensen je veel leesplezier en inspiratie toe!

Interessante achtergrondartikelen van docenten en studenten

Verschillende docenten en studenten van de Academie hebben boeken geschreven, publiceren regelmatig verdiepende artikelen en schrijven blogs over onderwerpen die de geïnteresseerde lezer boeiende achtergronden biedt in de materie die bij de Academie aan de orde komt. Op onze opleidingspagina’s vind je veel verwijzingen naar de persoonlijke websites van onze docenten. Maar ook op deze website kun je veel interessante artikelen van docenten en studenten lezen.

We lichten drie personen en hun websites voor je uit:

Drs. Jacob Slavenburg

Jacob is cultuurhistoricus en medevertaler van de Nag Hammadi-geschriften. Ook is hij samensteller van de digitale cursus Reis langs de mysteriën en auteur van ruim dertig boeken over het vroege christendom, gnostiek en esoterie. Bij de Academie is Jacob docent Religieuze/spirituele bewegingen en Hermetica.

Paul Delfgaauw

Paul is een oud-student van de Academie. Hij noemt zichzelf een ‘Zinzoeker’ en verkent al sinds jaar en dag de gebieden van religie en filosofie. Hij heeft de opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) gevolgd aan de Academie en schreef zijn scriptie over ‘Het draagbare Joodse vaderland’. Paul schrijft regelmatig nabeschouwingen van lessen en bijeenkomsten voor deze website.

Dr. Piet van Veldhuizen

Piet studeerde theologie en sociale ethiek in Utrecht, Lublin en Warschau, en promoveerde in 2004 met een dissertatie in de bijbelwetenschappen. Piet is werkzaam in Hendrik-Ido-Ambacht als protestants predikant. Hij vertaalde het boek God 9.0 en boeken van Jonathan Sacks en Pádraig Ó Tuama en is tekstschrijver voor diverse bladen over bijbelexegese en ‘paranormale’ verschijnselen. Bij de Academie geeft hij les in nieuwe trans-persoonlijke denkrichtingen.

Praktische informatie

Aanmeldprocendure & toelatingseisen

Ben je in het bezit van een afgerond hbo-diploma, dan kunt je via onze website aanmelden voor een basisopleiding van je keuze. Na aanmelding kijken wij naar je eerder behaalde diploma’s en motivatie. Voldoe je aan onze toelatingseisen, dan word je toegelaten tot de opleiding. Mocht je niet aan de toelatingseisen voldoen of heeft de tutor naar aanleiding van je aanmelding vragen, dan wordt er contact met je opgenomen voor een persoonlijke kennismaking. Verloopt dit positief, dan ontvang je een toelatingsopdracht waarin je kunt laten zien dat je over hbo denk- en schrijfniveau beschikt. Op basis daarvan kun je alsnog worden toegelaten.

Je schrijft je in voor telkens één studiejaar. Wil je rechtstreeks toegelaten worden tot een worden tot een kopstudie (beroepsopleiding, vrije studie of specialisatie) óf heb je behoefte aan meer informatie voordat je je wilt inschrijven, neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Contact

Studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 700 uur per jaar. Dat is gemiddeld 15 uur per week (inclusief het volgen van de colleges) bij 46 weken per jaar.

Lestijden & leslocatie

De Academie geeft les op dinsdag- en donderdagavonden en op zaterdagen. De definitieve lestijden van de verschillende opleidingen worden voor de start van het academiejaar bekendgemaakt.

Zaterdag
Ochtend: 10:30 tot 13:00 uur
Middag: 14:00 tot 16:30 uur

Dinsdag- en donderdagavond:
18:30 tot 21:00 uur

Leslocatie:
Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Studiekosten

Het studiegeld voor een leerjaar van van een van de opleidingen bedraagt € 2.495,-. Daarnaast moet je rekening houden met de aanschafkosten van studieboeken.

 

Aanmelden

Studiegids & Rooster

Voorafgaand aan elk academiejaar zetten we de nieuwe studiegidsen met lesmodules en de lesroosters op de website. Daarin kunnen altijd nog (kleine) wijzigingen worden aangebracht. De studiegidsen en lesroosters voor academiejaar 2021/2022 zijn al bekend, dus neem gerust een kijkje!

Studiegidsen  Roosters

 


"Er is een extra dimensie. Tijd, plaats en ruimte liggen niet vast. Dat weet ik, dat voel ik en dat heeft de opleiding bevestigd. Je ziet het in alle geloven: we zoeken hetzelfde."

Bea Mok-Burgstede

Oud-student S&Z

"Vragen stellen over het leven wakkert de levensvlam aan die in je zit, zo is mijn ervaring."

Frank Kok

Student S&Z

"Geestelijk Begeleider is een pittig beroep maar geeft je veel voldoening, vooral omdat je heel dicht bij mensen mag komen."

Diana Brosens

Oud-student S&Z

"Op de Academie leer ik op een praktische manier en in ontmoeting met de ander om de spirituele component aanwezig te laten zijn. In het gesprek ervaar je die samen en ga je op zoek naar woorden ervoor, afgestemd op hoe de ander dat ervaart."  

Marloes van Overbeeke

Student VR&SB en GB

"De opleiding T&EW voelt voor mij en de meeste klasgenoten als 'thuiskomen', bij jezelf en bij elkaar. Hier mag ik zijn wie ik altijd al was."

Marianne van der Heiden

Student T&EW

Peggy van Leeuwen-Tjho

Oud-student S&Z, VR&SB, T&EW en GB

“Ik ben milder geworden. Door vanuit andere perspectieven naar de mens achter de mens en de wereld achter de wereld te kijken, ervaar ik meer openheid en verbinding.”