fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Capita Selecta: Als rouw en verlies in je leven komt

Capita Selecta: Als rouw en verlies in je leven komt

De samenwerking tussen hoofd en hart

 

INSCHRIJVING GESLOTEN

Capita Selecta-cursus (training)
Docent Tineke van Asseldonk
Vier avonden vanaf dinsdag 16 mei 2023
Van 18.30 tot 21.30 uur

Waar de cursus over gaat

Tijdens deze cursus (training) gaan we met elkaar in gesprek over rouw en verlies. Dit doen we vanuit jouw ontwikkelingsperspectief, waarbij de integratie van verlieservaringen in de eigen biografie of identiteit centraal staan. Je leert anders kijken én ervaren. Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? Het zijn enkele voorbeelden waar we actief mee aan de slag gaan.

De centrale vraag van deze cursus: Hoe maken we vanuit ons hoofd de verbinding naar het hart van de ander?

Het doel is om anders te leren kijken; naar het kleine, gevoelige en ook krachtige in de mens. Om als professional meer en beter afgestemd te kunnen werken met rouw en verlies. Elke bijeenkomst vertrekt vanuit een eigen theoretisch kader. Dit is voeding voor ons hoofd, we willen graag begrijpen wat we doen. Het geeft ons een gevoel van veiligheid en ankers gedurende een periode van rouw en verlies, waarin alle basiszekerheden niet langer vanzelfsprekend zijn. Ankers die, in de wereld van rouwenden, vaak niet samengaan met wat zij voelen en met wat zich in hen beweegt.

Bijeenkomst 1: Herkennen. Je hart voelt van alles, maar je hoofd neemt het over.
Deze bijeenkomst start met het theoretisch kader van de Verliescirkel. Dit is een oneindige cirkel waarin we steeds opnieuw in contact komen met elkaar en ook weer afscheid nemen. Zowel in het groot als in het klein. Ook het Duale Proces (M. Stroebe & H. Schut) komt aan bod als rouwtheorie, waarbij men enerzijds werkt aan herstel, de draad weer oppakt en anderzijds de rouw met alle bijkomende emoties ervaart. Het is de rode draad van enerzijds werken vanuit je hoofd en anderzijds werken vanuit je hart.

Bijeenkomst 2: Erkennen. Wat is er met je hart gebeurd?
Het gaat niet alleen om verdriet herkennen, maar ook om erkennen. Bij de ander én bij jezelf. Tijdens deze bijeenkomst gaan we verder vanuit het Duale Proces om onze emoties te onderzoeken. Wat is de functie van emoties als verwarring, boosheid, verdriet, machteloosheid etc.? Hoe kan het dat de één zo anders reageert dan de ander? Uiteindelijk ben je ‘baas’ over je eigen emoties en leer je hoe jij je kwetsbaarheid kunt toelaten én als dat niet kan, ook mag afschermen. Centraal staat de vraag: Wat is de rol van hulpverlener en kunnen we het verdriet van de ander verduren?

Bijeenkomst 3: Verkennen. De interne dialoog tussen hoofd en hart.
Er bestaan veel tegenstellingen. Zo spreekt ons hoofd vaak een andere taal dan het hart. Bij stress en ingrijpende gebeurtenissen zie je onze ‘overleveraar’ op de voorgrond staan. Die is hard nodig, maar kan ook aardig dominant zijn. Denk ook aan de perfectionist, de harde werker en de criticus. De polariteiten hiervan zijn: de twijfelaar, de vermoeide en de onzekere. We werken vanuit de methode van Voice Dialogue en gaan in gesprek met de ‘sub-persoonlijkheden’ van onze ‘innerlijke bus’.  Door enkele van onze sub-persoonlijkheden te honoreren ontstaat er nieuwe ruimte waardoor een intern proces op gang gebracht wordt. Deze methodiek kan behulpzaam zijn in het verdiepen van het rouwgesprek.

Bijeenkomst 4: Voltooien. Het verlies integreert in je leven: hoofd en hart gaan hand in hand.
Het uiteindelijke doel van verlies- en rouwbegeleiding is dat je een stukje meeloopt met iemand en dat rouw kan integreren in het leven. Door het proces vanuit het NU te bezien, door terug te kijken naar TOEN en vervolgens stapjes richting de TOEKOMST te maken. Tijdens deze laatste bijeenkomst gaan we aan de slag met verschillende werkvormen om in te zetten tijdens contactmomenten met een rouwende. Denk aan visualisaties en metaforen, te gebruiken in ontmoetingen van mens tot mens. Juist door een andere werkvorm te kiezen, creëer je een ingang om het ‘dominante’ verhaal te doorbreken en een nieuw verhaal te schrijven.

Aanbevolen literatuur

  • Bijeenkomst 1 en 2: Van burn-out naar levenszin, Jane Alice Coert.
  • Bijeenkomst 3: Oog in oog met kwetsbaarheid, Marijke Leys.
  • Bijeenkomst 3: Hoe overleven we, Francien Oomen.
  • Bijeenkomst 4: Van Hart tot Hart, Binu Singh.

Voor wie is deze cursus?

Voor wie kan genieten van ontdekkingen en het lef heeft om te experimenteren tussen hoofd en hart(zaken). Dit geldt voor professionals, studenten en iedereen die openstaat voor rouwenden én beschikt over een brok gezonde nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Vaardigheden en competenties na het volgen van deze cursus

  • Je hebt kennis van de volgende rouwtheorieën: de Verliescirkel, het Duale Proces en Voice Dialogue.
  • Je hebt ervaren dat communicatie verder gaat dan enkel woorden en hebt geleerd hoe te reflecteren op dat wat niet uitgesproken is.
  • Je hebt vaardigheden ontwikkeld om je meer te verdiepen in een gesprek.
  • Je kunt samenwerken met anderen; door te ontmoeten en te ervaren.
  • Je hebt geleerd om de pijn van een ander te verduren en in contact te blijven van hart tot hart.

Bovenstaande sluit aan op de volgende (CanMEDS)competenties:

  • Vakinhoudelijk handelen
  • Communicatie
  • Samenwerking
  • Kennis & Wetenschap
  • Professionaliteit & Kwaliteit

Accreditatie

Deze Capita Selecta is door de SKGV geaccrediteerd voor bij- en nascholingspunten (PE-punten):

  • Persoon en werk: 1
  • Vakbekwaamheid: 1,5

Opleidingen die bij deze cursus aansluiten

Over de docent

Fotograaf: Hans TibbenVanuit haar Praktijk Verliesbegeleiding (2003) neemt Tineke van Asseldonk haar ruime ervaring mee naar de Academie voor Geesteswetenschappen. Zij is gespecialiseerd in verlies- en rouwbegeleiding en heeft een pedagogische en systemische achtergrond. Haar werk doet Tineke met heel haar hart!

Tineke is docent Rouw in Gezinssituaties en Leerjaartrajectbegeleider voor studenten Verlies-, Rouw- & Stervensbegeleiding aan de Academie voor Geesteswetenschappen.


Praktische informatie

Data: dinsdag 16, 23, 30 mei en 6 juni 2023
Tijd: 18.30 tot 21.30 uur
Kosten: € 275 (€ 245 voor Academiestudenten en Alumni).

Aantal deelnemers: minimaal 10 / maximaal 20

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Bekijk alle Capita Selecta

Aanmelden Capita Selecta 2022-2023