fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege VRSb: Inheemse en afro-Surinaamse rouwrituelen

Zomercollege VRSb: Inheemse en afro-Surinaamse rouwrituelen

Zomercollege Verlies-, Rouw- & Stervensbegeleiding: Inheemse en afro-Surinaamse rouwrituelen
Door Ineke Wienese, Ricardo Lemmer, tante Rosa en Wehpokamanong
Donderdag 25 augustus 2022

 

Tijdens dit zomercollege op 25 augustus 2022 maken Ineke Wienese, Ricardo Lemmer, tante Rosa en de culturele groep Wehpokamanong in een afwisselende presentatie ons vertrouwd met inheemse en afro-Surinaamse rouwrituelen in Suriname en Nederland.

Ineke Wienese belicht Epekodono, het opheffen van de rouw, bij de Karí’na , een inheems volk in Suriname en Nederland. Er is weinig bekend over hun spiritualiteit en rouwrituelen. Ineke Wienese heeft de rouwrituelen meegemaakt in Suriname en zal hierover vertellen.

Rituelen veranderen of verdwijnen. Maar, wat verandert er, wat blijft behouden en… wat kunnen we van de inheemsen leren? Vraag het aan tante Rosa en de andere leden van Wehpokamanong. Zij openen de bijeenkomst met de sambura (muziekinstrument) en vragen Tamusi (God) om inspiratie. Laat je onderdompelen in een wereld van magie, zang en dans en ga na wat je herkent, raakt of aan het denken zet.

Ricardo Lemmer vertelt over Afro-Surinaamse rouwrituelen en zal aan de hand van beeldmateriaal een beschrijving geven van de rituelen bij het afleggen, de dodenwake, aity dey (de achtste dag) en het afsluiten van de rouwperiode.

Net als bij inheemse rouwrituelen is er een samengaan van christelijke elementen en van elementen uit de winti-religie. Er worden christelijke en traditionele liederen gezongen en er wordt gedanst.

Er is ruim gelegenheid voor deelnemers om vragen te stellen en samen na te gaan wat overeenkomsten en verschillen zijn met rouw en verlies in de westerse wereld.

Over de sprekers

Ineke Wienese is gezondheidszorgpsycholoog, orthopedagoog en initiatiefnemer van Troost voor Tranen, een organisatie die informeert over de invloed van culturen en religies op het omgaan met leven en dood. Ineke Wienese heeft meerdere boeken gepubliceerd op het gebied van verlies en rouw in verschillende culturen, waaronder in 2021 Zing, Bid en Verwonder. Verlies en veerkracht van inheemsen in Suriname en Nederland (Obelisk Boeken) i.s.m. fotograaf Theo Mahieu. 

Ricardo Lemmer is voorzitter van de Federatie van Surinaamse aflegverenigingen in Nederland. De Federatie omvat 34 aflegverenigingen in Nederland die op vrijwillige basis de laatste zorg verrichten bij overledenen. Zij bieden ook ondersteuning bij de rouwverwerking van nabestaanden. Ricardo Lemmer is tevens bestuurslid van Stichting Troost voor Tranen.

 

Rosa Artist en haar familie dragen de spiritualiteit, taal, liederen en muziek van hun inheemse achtergrond over aan de volgende generatie en aan iedereen die geïnteresseerd is in deze cultuur en tradities. Ze doen dit via workshops en via de culturele groep Wehpokamanong (met opgeheven hoofd). Rosa Artist is een voorbeeldfiguur voor inheemsen in Nederland en Suriname. Iedereen noemt haar tante Rosa.

Foto’s © Theo Mahieu

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
(Oud-)studenten: € 10
Introducé: € 10 (+ € 5 korting voor niet-studenten)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding!)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving