fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege SZ & Boekpresentatie: Geschiedenis van de westerse esoterie

Zomercollege SZ & Boekpresentatie: Geschiedenis van de westerse esoterie

Zomercollege Spiritualiteit & Zingeving én Boekpresentatie: Geschiedenis van de westerse esoterie
Door John van Schaik en Jacob Slavenburg
Donderdag 14 juli 2022

WEGENS OMSTANDIGHEDEN IS DIT ZOMERCOLLEGE GEANNULEERD!

Ter gelegenheid van het verschijnen van hun boek Geschiedenis van de westerse esoterie verzorgen John van Schaik en Jacob Slavenburg een zomercollege. John van Schaik zal spreken over ‘Hoe word je mysticus?’ en Jacob Slavenburg laat zijn licht schijnen over het geschrift Corpus Hermeticum. Na de lezingen volgt een boekpresentatie van hun boek Geschiedenis van de westerse esoterie met medewerking van uitgever Rinus van Warven.

Zomercollege SZ13:30 – Onthaal met koffie/thee

14:00 – Lezing: Hoe word je mysticus?

14:45 – Pauze

15:00 – Lezing: Het Corpus Hermeticum

15:45 – Boekpresentatie Geschiedenis van de westerse esoterie

16:15 – Informele uitloop met verkoop en signeren boek + borrel

17:00 – Einde

 

Lezing: Hoe word je mysticus?

Een mysticus ontmoet op zijn weg naar binnen zijn ziele-demonen. De eerste demon is die van de hoogmoed. Daarom wordt in de kloosters de nederigheid en gehoorzaamheid beoefend. Bij deze weg naar binnen hoort ook een regelmatige dagindeling en gezonde (biologische) voeding. Kunnen wij dat nog, anno 2022? Of zijn wij misschien juist veel meer tot introspectie en zelfkennis in staat dan bijvoorbeeld de middeleeuwer? Hebben mensen wellicht veel meer spontane mystieke ervaringen dan vroeger? Hoe herken en verwerk je die? Een soort omgekeerde mystieke weg: eerst de geestelijke ervaring en daarna loutering?

Lezing: Het Corpus Hermeticum

In de Renaissance wordt een oud en verloren gewaand hermetisch geschrift ontdekt, het Corpus Hermeticum. Dit geschrift vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. Het krijgt grote invloed op het gedachteleven van de mens in de Renaissance. Het collectieve religieuze denkpatroon van de middeleeuwer, met een sterk accent op het hiernamaals, krijgt in de Renaissance een ander, meer seculier karakter, met een grote nadruk op de uniciteit van het individu. Wat is er zo bijzonder aan deze hermetische teksten dat ze zoveel invloed hebben gehad (tot in onze tijd toe) op het denkleven van de mens die daarin geïnteresseerd is?

Over de docent/spreker

Dr. John van Schaik (1956) promoveerde op het godsbeeld van de laat-antieke christelijke manicheeërs en Middeleeuwse katharen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, waaronder vijf met Jacob Slavenburg, met wie hij tevens één van de medeoprichters van de Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht (HGU) is, waaruit de Academie voor Geesteswetenschappen is voortgekomen.

 

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg (1943) is medevertaler van de Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands en auteur van vele boeken over de geschiedenis van religie, in het bijzonder de gnosis, en de hermetische traditie.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 13.30 tot 17.00 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
(Oud-)studenten Academie: € 10
Introducé: € 10 (+ € 5 korting voor niet-studenten)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding!)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving