fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Opening Academiejaar 2024 – 2025

Opening Academiejaar 2024 – 2025

Opening Academiejaar 2024 – 2025

Op zaterdag 21 september vindt de opening van het Academisch jaar plaats in het Johannescentrum te Utrecht. Een bijzonder moment aan het begin van het studiejaar waar bestuur, docenten, studenten en medewerkers gezamenlijk stil staan bij de Academie voor Geesteswetenschappen. Een eigentijds, onafhankelijk opleidingsinstituut waar wetenschap en spiritualiteit samenkomen. Een plek waar ruimte is voor ziel, zingeving en zorg en waar je met je hoofd én je hart kunt studeren. Ook geïnteresseerden van buiten de Academie zijn van harte welkom het Academiegevoel te komen ervaren en te luisteren naar experts.

Tijdens deze avond zal Prof. Dr. Andries Baart een lezing houden getiteld ‘Het uithouden’. Andries Baart is hoogleraar Presentie en Zorg en bekleedde diverse leerstoelen in Nederland en daarbuiten. Hij is de grondlegger van de presentietheorie.

Lezing: Het uithouden
Het bijstaan van mensen met levensproblemen betekent maar al te vaak: het met hen uithouden, de ellende, de onzekerheid, het verlies. De ontwrichting is dan te groot om deze simpelweg weg te nemen of het onderliggende probleem ‘op te lossen’. De betrokkene moet er doorheen, en de begeleider of reisgenoot amper minder. Wat goed is om te doen en te laten, moet ontdekt worden en ook dat vraagt tijd, geduld, verkenningen en trouw. In zijn rede verkent Andries Baart dit ‘uithouden’ door professionals: wat is dat eigenlijk, hoe doe je dat (goed) en wat brengt het jou en de cliënt? Zijn verkenningen zijn zowel praktisch als theoretisch en in elk geval dicht op de professionele praktijk. Al met al, een urgent thema want hoe dikwijls het ook moge voorkomen, wanneer wordt het werkelijk doordacht?

Data: Zaterdag 21 september 2024
Tijd: 18.30 – 21.00 uur
Locatie: Johannescentrum, Moezeldreef 400, 3561 GD Utrecht

Spreker: Andries Baart

Prijs: € 40 ,- (incl. BTW) voor geïnteresseerden van buiten de Academie

Er vindt géén restitutie plaats bij annulering. Het herroepingsrecht is op deze inschrijving niet van toepassing. De inschrijving mag wel worden overgedragen op iemand anders. Geef dit dan door aan:  evenementen@academiegeesteswetenschappen.nl.

Pot-luck na afloop colleges
Aangezien 21 september op een zaterdag is en veel studenten college hebben, willen we na de lessen een pot-luck houden: Samen eten waarbij je zelf eten meebrengt en deelt met de andere deelnemers. De pot-luck is op het Gerrit Rietveld College en deelname is voor wie daarin geïnteresseerd is. Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je hieraan wilt deelnemen.

Van het Gerrit Rietveld College naar het Johannescentrum is ongeveer 20 minuten lopen. Van het Johannescentrum naar station Utrecht Overvecht is een kleine tien minuten lopen.

Avondprogramma

18.30 – 19.00 uur Ontvangst met koffie, thee en iets lekkers
19.00 – 19.05 uur Welkomstwoord door Eveline Bolt, waarnemend directeur
19.05 – 20.30 uur Lezing door Andries Baart ‘Het uithouden’
20.30 – 21.30 uur Napraten onder genot van een hapje en een drankje
Aanmelden