fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Capita Selecta 5 juni 2019: Excursie naar de Hermetische Bibliotheek

Capita Selecta 5 juni 2019: Excursie naar de Hermetische Bibliotheek

Het universum toont zich van schitterende kanten in de Hermetische Bibliotheek in Amsterdam. Honderden prenten vol symbolen en logos laten je voelen en weten dat er al eeuwenlang veel kennis bestaat over micro- en macrokosmos.

Embassy of the Free MindDe bibliotheek is werkelijk een ‘Huis van Levende Boeken’. Op alle manieren laten prenten en boeken je weten dat als je jezelf met je geest beschouwt, je zowel jezelf leert kennen als het Al. Dat Alles werkelijk in de mens is. De collectie boeken wordt dan ook omschreven als ‘een spiegel van de zoektocht van de mens naar de betekenis van zijn bestaan, een ‘schatkamer van de menselijke geest’.

Esther Ritman, dochter van de stichter van de Ritman Library, Joost R. Ritman, laat unieke werken zien. Het lijkt alsof we getuige zijn van de uitvinding van de boekdrukkunst. Zij wijst ons op een aantal (eerste) drukken. Zo zien we de oudste grafische voorstelling van de kabbalistische levensboom, gedrukt in 1512. Vol vuur vertelt Ritman over het veelzijdige, veelbewogen en het voor velen nog onbekende verhaal van de spirituele traditie waarin zelfkennis en kennis van de natuur de sleutel vormen tot kennis van God. Hermes Trismegistus, Vader der Filosofen, is de oerbron van deze kennis over de samenhang van alles. Al in het café, direct naast de ingang van ‘Het Huis met de Hoofden’, komt Hermes je in vele gedaanten tegemoet. Duidelijk blijkt dat hij de geheimen van het universum kent. Toch is Hermes volgens Ritman relatief onbekend in de wereld van de Geesteswetenschappen.

Levensboom

Indrukwekkend is ook de meterslange prent van de ‘Rivers of Life or Faith of man in all lands’. Eeuwen voor het jaar nul tot en met heden stromen vele levensbeschouwingen de wereld binnen. Ieder boek vertelt het verhaal van het ‘Al’ anders, maar samen spreken ze van eenheid in verscheidenheid, zo laat de ‘Embassy of the Free Mind’ weten. De Ritman Bibliotheek heeft met haar onderzoeksinstituut, uitgeverij, collectie van 25.000 titels en haar grote actieradius internationaal faam verworven als een wetenschappelijke onderzoeksbibliotheek. De excursie naar de schatkamer van en kenniscentrum voor de traditie van de christelijk-hermetische gnosis in Europa was een prachtige en zinvolle afsluiting van de serie Parels van de Westerse esoterie.