fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Driejarig bestaan van de Academie: Dies Natalis-viering

Driejarig bestaan van de Academie: Dies Natalis-viering

Op 15 maart geven we een verjaardagsfeestje: de Academie bestaat dan drie jaar!

Deze mijlpaal vieren we met een Dies Natalis-viering. Welmoed Vlieger neemt ons die dag mee in de sprong van het bestaan van de Deense denker Sören Kierkegaard (1813 – 1855). Na de lezing gaat zij in gesprek met Rinus van Warven, die recentelijk het Rode Boek van Jung heeft uitgegeven.

Kierkegaards sprong in het onbekende
Voor Kierkegaard is de opgave van ieder mens zichzelf te worden. Dit gaat niet zomaar vanzelf maar is iets dat elk ogenblik voltrokken moet worden. Deze sprong in het onbekende, die een totale openheid inhoudt voor wat zich voordoet in het ogenblik, is volgens hem pas mogelijk als de mens uit zijn zelfbedachte centrum stapt en zich durft te verhouden tot zijn diepste grond, een grond die volgens Kierkegaard ‘eeuwig’ is.

Het Rode Boek van Jung
Het Liber Novus van Carl Gustav Jung is het verslag dat Jung van zijn crisis van 1913-1916 maakte. Het lag tientallen jaren in een bankkluis in Zürich, maar toen het in 2009 op de wereldmarkt verscheen werd het ‘de graal van het onbewuste’ genoemd. Het boek werd bekend als Het Rode Boek, naar de kleur van de leren omslag. Het Rode Boek kan als kraamkamer gezien worden van zijn latere wetenschappelijke werk.

Datum: zondagmiddag 15 maart 2020
Ontvangst: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur

Borrelen van 16.00 tot 17.00 uur.

Locatie: Notebomenlaan 400, Utrecht


Kom je ook? Meld je dan even aan via onderstaand formulier.

 

Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt momenteel aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU. Daarnaast is zij freelance spreker/publicist en columnist bij dagblad Trouw.

Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

 

 

AANMELDEN DIES NATALIS-VIERING