fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Capita Selecta 14 mei 2019: Bram Moerland

Capita Selecta 14 mei 2019: Bram Moerland

Filosoof Bram Moerland sprak op 14 mei 2019 in de Capita Selecta met liefde over de Katharen.

De Katharen stonden voor vrijheid en liefde. Dat stond haaks op de kerk van Rome met zijn gezag en geboden. In de dertiende eeuw beantwoordde Paus Innocentius III, de levensstijl van de Katharen daarom met een kruistocht waarin zij uiteindelijk allen het leven lieten.
De filosoof sprak over de grote verwantschap tussen de Katharen uit de 12e en 13e eeuw en de gnostici uit de eerste eeuwen n.C. en – nog ouder – de leer van Zarathoestra. Dat blijkt uit de Nag Hammadi-geschriften. Ook tegenover de gnostici – christenen uit de eerste eeuwen – stond de kerk vijandig.
Moerland zette de geschiedenis van de Katharen en de gnostici zo in een boeiend historisch perspectief. Bram Moerland: “Alleen een werkelijk vrije man of vrouw is in staat tot waarachtige liefde! En die overtuiging maakt de Katharen interessant voor alle tijden.”
De komende weken volgen nog twee mooie lezingen in de serie Parels van de westerse esoterie. Theoloog Tjeu van den Berk spreekt dan over ‘Het Rode boek van Carl Gustav Jung’.