fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Capita Selecta: De seizoenen van het leven

Capita Selecta: De seizoenen van het leven

Schrijvend op reis in je eigen biografie

 

Capita Selecta-cursus (training)
Docent Susanne Gijsbers
Donderdag 7, 14, 28 maart en 4 april 2024
Van 18.30 tot 21.30 uur

Waar de cursus over gaat

In ieder seizoen van het leven komen er andere krachten vrij. Hoe je daarmee omgaat is volstrekt uniek. Het leven vernieuwt zich voortdurend. Iedere periode biedt weer een nieuwe kans voor ontwikkeling en groei. Wat je eerder hebt laten liggen, kan in een volgende periode weer worden opgepakt.

Tijdens deze Capita Selecta gaan we al schrijvend op verkenning naar welke momenten in het leven er voor jou toe doen. Momenten die iets zeggen over wat jij belangrijk vindt, of die je niet voor niets onthouden hebt. Wat de betekenis daarvan is, kun je vaak pas achteraf zien. Zoals de filosoof Kierkegaard zegt: Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.

Bijeenkomst 1: Lente
Tot omstreeks het 21ste jaar is de mens in de lente van zijn leven. We gaan in op de wetmatigheden van de levensfasen in deze periode. Welke kwaliteiten dichten we toe aan de lente? De groei, het ontluiken, het frisse groen. En hoe vind je die terug in je eigen leven?

We maken kennis met de methodiek van het autobiografisch schrijven. Onder andere met het zintuiglijk en ‘automatisch’ schrijven, via het beschrijven van herinneringen uit de vroege lente van je leven. Met een opdracht die je associatievermogen aanspreekt, leer je vroege herinneringen ‘ophalen’. Ook is er aandacht voor: Schrijven: dichtbij of ver weg? In de eerste persoon schrijven of in de derde persoon schrijven?

Bijeenkomst 2: Zomer
Tussen je 21ste en 42ste jaar vier je de zomer van het leven. De vitaliteit bereikt het hoogtepunt. We gaan in op de wetmatigheden van de levensfasen in deze periode. Welke kwaliteiten of eigenschappen schrijven we toe aan de zomer? Koesterende warmte of verzengende hitte? En hoe vind je dat terug in je eigen leven?

Via associatieve opdrachten gaan we autobiografisch schrijven over herinneringen uit de zomer van je leven of over herinneringen die met ‘zomerse’ kwaliteiten samenhangen. Ook is er aandacht voor: Hoe luister je?

Bijeenkomst 3: Herfst
De herfst van het leven zet in rond het 42ste jaar. De lichamelijke vitaliteit neemt af, de vruchten van het bestaan worden zichtbaar en kunnen worden geoogst. Welke wetmatigheden kunnen we in deze periode onderscheiden? Welke kwaliteiten of eigenschappen vinden we dat de herfst heeft en hoe zie je die terug in je eigen leven?

Via associatieve opdrachten gaan we autobiografisch schrijven over herinneringen uit de herfst van je leven of over herinneringen die met eigenschappen van de herfst te maken hebben. Ook is er aandacht voor perspectiefwisseling.

Bijeenkomst 4: Winter
De winter begint omstreeks het 63ste jaar. Er is een eigen kijk ontwikkeld en een eigen levensritme gevonden. Het is een periode van rust en inkeer. Welke wetmatigheden kunnen we in deze periode onderscheiden? Welke kwaliteiten of eigenschappen heeft de winter. Is hij guur of zacht? En hoe vind je dat terug in je eigen leven?

We gaan autobiografisch schrijven over herinneringen uit de winter van je leven of over herinneringen die met eigenschappen van de winter te maken hebben.

Aanbevolen literatuur

Autobiografisch schrijven. Waar wij het over hebben wanneer wij het over ons leven hebben. Soer, W. (2013), Uitgeverij Christofoor, 9789060386972.

Hoofdstuk 1 en 2, uit deel 1 van het boek worden aangeraden om te lezen.

Verdiepende literatuur
Leren van je leven. Kees Locher, Jos van der Brug, Vera G. Klein, (2021) Uitgeverij: Instituut voor Biografiek. 9789083182001

Voor wie is deze cursus?

Deze Capita Selecta is geschikt voor professionals, zingevingscoaches, studenten en iedereen die benieuwd is naar de methodiek van autobiografisch schrijven en wat dit je kan brengen in het onderzoek naar de eigen biografie. Al schrijvend gaan we op ontdekkingstocht. Schrijfervaring is niet nodig. Wel een portie avontuur om in je eigen leven te duiken en iets aan te gaan met jezelf en de andere deelnemers.

Vaardigheden en competenties na het volgen van deze cursus

Deze Capita Selecta sluit aan op de volgende (CanMEDS)competenties Vakinhoudelijk handelen en Communicatie.

  • Je krijgt een ruimer inzicht in de eigen levensloop en een notie van onderliggende levensthema’s van jezelf en anderen.
  • Je krijgt een globaal inzicht in de wetmatigheden en ontwikkelingsfasen van biografisch onderzoek.
  • Je krijgt kennis over de methodiek van autobiografisch schrijven.
  • Je ervaart de kracht van het luisteren naar voorgelezen teksten en hoe je holding space creëert.
  • Je ervaart hoe je via autobiografisch schrijven tot een mogelijke verwerking en acceptatie van de nodige (levens)thema’s kunt komen.

Accreditatie

Deze Capita Selecta is door de SKGV geaccrediteerd voor bij- en nascholingspunten (PE-punten):

  • Levensbeschouwing en spiritualiteit: 3

Opleidingen die bij deze cursus aansluiten

Over de docent

Susanne Gijsbers studeerde communicatiewetenschap aan de UvA en is opgeleid tot biografisch coach. Als docent autobiografisch schrijven geeft ze cursussen en trainingen. Via haar journalistieke werk schrijft ze ook biografische portretten.

 

Susanne is docent aan de Academie voor Geesteswetenschappen bij de opleiding Spiritualiteit & Zingeving