fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege: Sterven, hoe gaat dat?

Ineke Visser

Zomercollege Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding: Sterven, hoe gaat dat?
Door Ineke Visser
Woensdag 26 juni 2024 | van 19.00 tot 21.30 uur

 

Over ervaringen op de grens van leven en dood

‘Plotseling én helemaal helder, zegt zij: “Maak mijn tas maar klaar want Jan wacht op me”. Jan was haar overleden man. Haar kleindochter deed of ze haar tas klaarmaakte. Een dag later is ze rustig overleden.’ Uit: ‘In het licht van sterven. Ervaringen op de grens van leven en dood’.

Dit zomercollege gaat over de wonderbaarlijke ervaringen op de grens van leven en dood. De dood is niet één enkele gebeurtenis, maar een intensief en gelaagd proces dat vaak wordt ingeluid door verruimde bewustzijnservaringen. Door meer open te staan en zonder oordeel te luisteren, geef je als omstander – of je nu professional, vrijwilliger of naaste bent – ruimte aan de steeds veranderende behoeften en belevingen van stervenden. Daarmee kun je hen (nog) beter ondersteunen in het kostbare en wezenlijke proces van sterven. In dit college neemt Ineke Visser je mee in het proces van sterven dat zowel persoonlijk en uniek is als universeel. Het voltrekt zich van heel zichtbaar en tastbaar naar subtiel en verfijnd. Het is een inspirerend college dat uitnodigt en stimuleert om nog dieper door te dringen in de kennis en wijsheid over sterven.

Over de spreker

Ineke Visser, oud hospicecoördinator, voerde voor de vooraanstaande neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar levenseinde-ervaringen in Nederlandse hospices. Zij is auteur van o.a. ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’ en ‘Sterven. Tijd voor een ander verhaal’. Ineke is oprichter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, docent aan de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-hbo niveau en gastdocent ‘Grenservaringen’ aan de Academie voor Geesteswetenschappen.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Bijdrage: € 25
Docenten: gratis 

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Restitutie
Er vindt géén restitutie plaats bij annulering. Het herroepingsrecht is op deze inschrijving niet van toepassing. De inschrijving mag wel worden overgedragen op iemand anders. Geef dit dan door aan: evenementen@academiegeesteswetenschappen.nl.