fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege: Love shine a light

Jan Berkvens

Zomercollege Geestelijk Begeleider: Love shine a light
Door Jan Berkvens
Dinsdag 27 augustus 2024 | van 19.00 tot 21.30 uur

Over licht en kaarsen in zingeving en spiritualiteit

Kaarsen en licht worden veelvuldig gebruikt in allerlei rituelen. Soms zijn kaarsen onderdeel van een oudere levensbeschouwelijke traditie, vaak worden zij ook gebrand in niet traditioneel georiënteerde rituelen. In de huidige cultuur van religious brokering vinden we steeds meer onderdelen van gebruiken uit tradities die in zelf vormgegeven rituelen hun plek vinden. Kaarsen, wierook en andere bronnen van licht spelen vaak een belangrijke rol in kleine persoonlijke rituelen, maar ook in rituelen voor grote groepen mensen.

In dit zomercollege gaan we praktisch aan de slag met de toepassing van licht en kaarsen in rituelen. Aan de hand van literatuur, onze eigen levensbeschouwelijke bronnen en ervaringen, en een aantal principes voor het vormgeven van rituelen, zullen we zelf een of meerdere rituelen maken waarin kaarsen en licht een belangrijke rol spelen.

Tijdens het zomercollege maken we tevens gebruik van storytelling en een aantal popular art vormen. We zullen beelden uit films en series gebruiken, maar ook gebruikmaken van muziek. Hiervoor wil ik je vragen voor aanvang van het zomercollege een lied of muziek aan te dragen die jou raakt en waarin licht, vuur, een vlam, of een gevoel dat daarmee samenhangt, een belangrijke rol speelt. Als je een bepaald fragment van een film of serie in gedachten hebt, nodig ik je eveneens uit dit met mij te delen.

Aan het eind van dit zomercollege ga je naar huis met een beter gevulde rugzak waarmee je met kaarsen of licht rituelen vorm kunt geven binnen bestaande rituele tradities of  nieuwe rituelen.

Over de spreker

Jan Berkvens werkt als geestelijk verzorger in Hospice Bardo in Hoofddorp en als remonstrants predikant in Oude Wetering en Hoorn. Hij maakt veel gebruik van rituelen om mensen gebeurtenissen in hun leven een plek te kunnen geven. Vanuit Hospice Bardo verzorgt hij cursussen, onder meer over het vormgeven van rituelen. Daarnaast begeleidt Jan filmgesprekken bij populaire hedendaagse films. Meer over Jan kun je vinden op zijn website: www.domineeberkvens.nl

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Bijdrage: € 25
Docenten: gratis 

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Restitutie
Er vindt géén restitutie plaats bij annulering. Het herroepingsrecht is op deze inschrijving niet van toepassing. De inschrijving mag wel worden overgedragen op iemand anders. Geef dit dan door aan: evenementen@academiegeesteswetenschappen.nl.