fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege: Filosofie & pijn

Zomercollege: Filosofie & pijn

Zomercollege Spiritualiteit & Zingeving: Filosofie & pijn
Door Hein van Dongen
Donderdag 29 augustus 2024 | van 19.00 – 21.30 uur

 

Over filosofie en pijn

Bij pijn worden onze kwetsbaarheid en wellicht ook ons isolement op een onontkoombare manier manifest. De ervaring van pijn bindt je aan je eigen lichaam, je eigen psyche en je eigen situatie, op een manier waar geen ontsnappen aan lijkt te zijn. Bovendien activeert pijn ook onze neiging om oorzakelijk te denken: het komt ‘ergens’ door en er is (hopelijk) iets tegen te doen. We kunnen dus zeggen dat de ervaring van pijn invloed heeft op onze filosofie. Zou het mogelijk zijn dat onze filosofie ook de pijn beïnvloedt? Pijn doet ook een acuut beroep op verbinding en contact waarin ruimte voor compassie kan ontstaan. Dat is een andere manier van ‘pijnstilling’ dan die met behulp van medische interventies, hoe belangrijk die ook kunnen zijn.

Over de spreker

Musicus en filosoof, onderzoeker van thema’s als Filosofie en vormgeving en De menselijke maat. Auteur van o.a. Wilde beesten in de filosofische woestijn en Bergson.

Bij de Academie is Hein docent bij verschillende studierichtingen in de vakken Filosofie en Transpersoonlijke Psychologie. Tevens is hij Studiecoördinator Transpersoonlijk Counselor.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Bijdrage: € 25
Docenten: gratis 

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving