fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Wat is jouw onzichtbare diepe verlangen? (deel 1)

Wat is jouw onzichtbare diepe verlangen? (deel 1)

Door Annet Hoeijmans-Boon

Als kind was ik zeer gefascineerd door de heilige geest, waarover verteld werd tijdens religieuze vieringen en in oude geschriften. Maar ondanks al mijn vragen over deze heilige geest, kon niemand mij uitleggen wat dat nu precies was. Het jonge kind in mij baalde dat ze geen antwoord kreeg op haar vragen. Haar ouders en de nonnen op school vonden het maar lastige vragen. “Je moet niet zo diep denken, laat God maar voor jou denken!” was de boodschap die ze regelmatig hoorde. “Raar hoor,” dacht ze. “Eeuwenlang gelooft men dit verhaal en niemand wil erover nadenken wat het nu betekent.” Wat een wonderlijke wereld…

De vraag over de heilige geest bleef in mij rondzingen maar verschoof naar de achtergrond tijdens het opgroeien. Jaren later, tijdens mijn yogaopleiding Filosofie en Wijsbegeerte, leerde ik het belang en de uitwerking van een diep verbonden ademhaling – vanuit het ‘dragende’ midden in de mens -kennen. In mijn overgave en de beleving hiervan drong het mysterie spontaan en diep tot mij door en bracht mij het antwoord op mijn lang gestelde vraag over de heilige geest:

De heilige Geest is de Universele Levensadem. De Geestkracht die alle leven draagt.

Ik voelde me diep geraakt en verbonden met deze rustige, krachtige energiestroom in mij. Ik voelde me aangesloten op de hoofdstroom van het leven en gevoed in helderheid.En net zo spontaan als ik werd uitgetild boven mijn persoonlijke energieveld, zo keerde ik er ook moeiteloos en vanzelf weer naar terug, om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Ik was opnieuw geraakt in mijn intense verlangen naar betekenisgeving en besloot dit verlangen te volgen en er innerlijk gehoor aan te geven.

Ik verbond mij bewust en in innerlijke overgave met het universele thema De scheppende mens. De vraag die spontaan omhoog borrelde was: Hoe kan ik dit thema en verlangen tot expressie laten komen en zichtbaar maken? Deze vraag nam ik elke dag met het wakker worden mee als focus en aandachtspunt tijdens mijn bezigheden van de dag. Gaandeweg veranderde en transformeerde het mijn referentiekader en bewustzijnsperspectief.

Ik voelde mij aangespoord om de intuïtieve kracht van mijn beeldende vermogen actiever te gebruiken en ontdekte het volgende:

  • Perspectief bepaalt je werkelijkheid.
  • Bewuste keuzes creëren ander bewustzijn.
  • Ander bewustzijn creëert nieuwe levenservaringen.

Aangestuurd én aangevuurd vanuit mijn diepere zielsverlangen, kwam ik steeds weer de juiste mensen, situaties en ervaringen tegen die mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid prikkelden. Ik verlangde naar filosofische en theoretische onderbouwing van mijn intuïtieve mystieke ervaringen. Concrete handvatten om mee te werken. En die vond ik in de humanistische psychologie, transpersoonlijke psychologie en spirituele esoterische filosofie. Steeds helderder kreeg ik zicht op en begreep ik de ontwikkelingsweg die ik leefde.

Vanuit belangstelling en nieuwsgierigheid stelde ik steeds weer andere vragen aan mijzelf en aan anderen. Vragen die voortkwamen uit inzichten vanuit de psychologie. Vragen over de betekenis en zingeving van het leven. Vragen over het verschil tussen de Oosterse en Westerse filosofie. Maar ook vragen over de betekenis van de verschillen in psychologische en filosofische referentiekaders in relatie tot mijn steeds terugkerende diepe verlangen.

Ik heb ontdekt dat (mijn) terugkerende, diepere verlangens boodschappen zijn van het Leven zelf, een uitnodigend tot verandering en transformatie. Een uitdaging om andere vragen te leren stellen in relatie tot vreugde en blijdschap in leven en werken, zodat je stapje voor stapje concreet kan krijgen waartoe dit verlangen (je) aanspoort.

In deel 2 ga ik verder in op de creatieve kracht van verlangens, verbonden met regie nemen en bewuste keuzes maken.

Annet (1948) is al vele jaren getrouwd, trotse moeder en oma. Ze studeerde o.a. Spirituele Psychotherapie en is werkzaam geweest binnen het bedrijfsleven als communicatietrainer. Zij heeft een eigen praktijk – Ennoia: centrum voor bewustwording – en werkt vanuit het fundamentele vertrouwen dat alle potentie voor verandering zich bevindt binnen het individu en inspireert de ander zijn/haar eigen antwoorden te ontdekken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven.