fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

NVvPO Facebook Livestream

Als het even niet meer hoeft

Welkom bij de Facebook Livestream van Ellen van Son. Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie over de lezing die zij vanavond geeft. 

Viktor E. FranklTwee citaten uit het boek ‘De zin van het bestaan’ bij het eerste gesprek tussen Viktor Frankl en Bert:

“Om dergelijke aanvallen (koortsaanvallen) te vermijden, trachtte ik, evenals velen anderen, ’s nachts wakker te blijven. Uren achtereen stelde ik in de geest verhandelingen samen. Ten slotte begon ik in gedachten mijn manuscript te reconstrueren, dat ik verloren had in de ontsmettingsbarak van Auschwitz en ik krabbelde de belangrijkste steekwoorden in stenogram op kleine vodjes papier.”

“Een actief leven biedt de mens de mogelijkheid via creatieve arbeid waarden te verwezenlijken, terwijl een passief leven van genot hem de mogelijkheid biedt bevrediging te vinden in het beleven van schoonheid, kunst of natuur.”


Citaat uit het boek ‘De zin van het bestaan’ bij het tweede gesprek tussen Viktor Frankl en Bert:

“God weet dat ik niet in de stemming was om psychologische verhandelingen of zedepreken te houden – om mijn vrienden een soort medische gedragslijn voor de ziel voor te houden. Ik was koud en hongerig, prikkelbaar en vermoeid, maar ik wist dat ik deze unieke gelegenheid niet mocht laten voorbij gaan. Thans, meer dan ooit, was een bemoedigend woord gewenst.”


Citaat uit het boek ‘De zin van het bestaan’ bij het derde gesprek tussen Viktor Frankl en Bert:

“Maar ook een leven dat verstoken is van zowel creatieve arbeid als genot, een leven dat slechts één enkele mogelijkheid heeft tot een hoogstaand moreel gedragspatroon, namelijk, de houding van de mens ten opzichte van zijn bestaan, een bestaan dat door externe krachten wordt beperkt, ook een dergelijk leven heeft betekenis. Creativiteit en genot zijn niet voor deze mens weggelegd, maar niet alleen creativiteit en genot zijn zinvol. Indien het leven zinvol is, dan moet ook lijden, per definitie, zinvol zijn. Lijden vormt een onuitwisbaar deel van het leven, evenals het noodlot en de dood. Zonder lijden en dood is het leven van de mens onvolledig.”

“De wijze waarop de mens zijn noodlot en alle daaruit voortvloeiend lijden aanvaardt, de wijze waarop hij zijn kruis draagt, biedt hem ruimschoots gelegenheid om – zelf onder de moeilijkste omstandigheden – een diepere betekenis te geven aan zijn leven. Hij kan moedig, waardig en onzelfzuchtig blijven, of hij kan zijn menselijke waardigheid vergeten in de verbitterde strijd om zelfbehoud en tot het niveau van het dier afdalen.”


Capita Selecta Cursussen

[wp_show_posts id=”2137″]

Alle extra lezingen en cursussen


Over Ellen van Son

Ellen van Son is directeur van de Academie voor Geesteswetenschappen. Zij studeerde wiskunde en werkte 17 jaar in het toegepaste onderzoek. Na opleidingen Zingeving & Spiritualiteit (HGU), Energiewerk (Essence College) en Logotherapie (Viktor Frankl Centrum in Wenen) werkt ze sinds 2009 als ondernemende professional op het grensvlak van zingeving en onderwijs. Ze doceert Logotherapie aan de Academie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven.