Capita Selecta: cursussen en lezingen

De Academie presenteert hieronder een prachtig aanbod van extra lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen. De docenten zijn veelal verbonden aan de Academie en geven in deze cursussen een extra aanbod op het reguliere programma van de Academie. De cursussen duren steeds vier colleges en kunnen worden gevolgd door iedereen met belangstelling voor het onderwerp. Voorafgaand aan een aantal cursussen is een introductielezing die je los kunt volgen.
 
Kortingen:
  • Bij inschrijven voor drie cursussen mag je een gratis een vierde uitkiezen!
  • Voor studenten en leden van de Alumni-vereniging van de Academie geldt een korting op de lezing- of cursusprijs.

Praktische informatie en voorwaarden

Mystieke teksten lezen

Leesclub

Maandelijkse leesgroep
vanaf donderdag 10 oktober

De Academie start een bijzondere leesgroep: in drie maal drie avonden houden we ons bezig met het lezen, ervaren en het proberen te begrijpen van verschillende teksten uit de mystieke literatuur. Drie gespecialiseerde docenten van de Academie nemen de deelnemers mee op reis in teksten die zijzelf bijzonder vinden.

 

Moments of being; inleiding in het numineuze

Cursus door Tjeu van den Berk
vanaf dinsdag 21 januari 2020

We moeten weer een pleidooi houden voor het verbeeldend bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven. Er wordt gebruik gemaakt van literatuur, muziek en filmmateriaal.

 

Terugkeren naar wie je ten diepste bent

Terugkeren naar wie je ten diepste bent

Cursus door Rabbijn Hannah Nathans
vanaf dinsdag 4 februari 2020

Het enneagram beschrijft negen persoonlijkheidstypen, of tendenties in onszelf, met als doel persoonsontwikkeling. Het zou oeroud zijn, is mede gebaseerd op kabbalah en sluit nauw aan bij de instructies van de 16e eeuwse kabbalist Moshe Cordovero’s hoe zichzelf te verbeteren.

 

Hildegard van Bingen: mystica, musicus en medicus

Hildegard van Bingen

Cursus door verschillende docenten
vanaf dinsdag 10 maart 2020

Vier bijzondere avonden over een bijzondere vrouw: vanuit verschillende invalshoeken belichten enkele gepassioneerde docenten en sprekers het leven en werk van Hildegard van Bingen, Middeleeuwse non en mystica.

 

Parels van de westerse esoterie

Cursus door verschillende docenten
vanaf dinsdag 7 april 2020

Een vervolg op de succesvolle serie Parels van vorig jaar, met de grote kenners van de westerse esoterie als docent. Onderwerpen: Faust, De Ingewijden, het Oude Egypte en het Thomas-Evangelie. Eén cursusavond valt op woensdag ivm Bevrijdingsdag.

 

Introductie in systemisch werk en opstellingen

Cursus door Elmer Hendrix, IVSW
vanaf dinsdag 14 april 2020

Het systemisch werk is een bijzondere zienswijze. En de meest bekende werkvorm binnen het systemisch werk zijn wel familieopstellingen. Deze bieden ons de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewuste.

 

Geweldloos communiceren als weg naar verbinding

Cursus door Karen Ras
vanaf dinsdag 9 juni 2020

Kiezen voor het aanleren van Geweldloze Communicatie, of anders gezegd Verbindende Communicatie, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden. Het is een strategische keuze met drastische invloed op en direct merkbare resultaten in de kwaliteit van je leven, het werk, de organisatie of je praktijk.

 

Praktische informatie en voorwaarden

Toegankelijkheid
De cursussen zijn geen doublure met het reguliere rooster van onze opleidingen, maar vormen een extra aanbod. Ze zijn toegankelijk voor studenten van de Academie, voor alumni en belangstellenden van buiten.

Lezingen & cursussen
Soms is er een lezing ter introductie van de cursus – als smaakmaker of terreinverkenning. Op basis daarvan kun je besluiten de cursus te gaan volgen. Maar let op: de cursus kan dan al zijn volgeboekt. Deelname is op volgorde van inschrijving.

Reserveren & betalen
Reserveren en betalen gaat alleen via deze website. Zodra er betaald is ontvangt de deelnemer per email een bevestiging. Een week tevoren wordt een deelnamebevestiging verstuurd – of annulering bij onvoldoende deelnemers.

Bewijs van deelname
Met de cursussen kunnen geen studiepunten worden behaald; ze worden niet afgesloten met een toets. Wel krijgen de deelnemers een Bewijs van Deelname.

Locatie
De cursussen vinden – tenzij anders vermeld – plaats in de dependance van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, Notebomenlaan 400, 3582 CN Utrecht. Lezingen of workshops kunnen ook elders plaatsvinden.

Aantal deelnemers
Het aantal deelnemers is maximaal 25 en minimaal 10. Bij deelname door minder dan 10 personen wordt de cursus geannuleerd en wordt 100% van het lesgeld geretourneerd.

4 = 3 regeling
Bij inschrijven voor drie cursussen tegelijk, mag je gratis een vierde uitkiezen. Dat kan door tegelijk met de aanmelding en betaling van drie cursussen een mail te sturen met de titel van de gewenste cursus naar osb@academiegeesteswetenschappen.nl, met vermelding van ‘Vierde cursus’. 
NB: Hierop kan later geen aanspraak meer worden gemaakt. Bij onverhoopte annulering van een van de cursussen kan voor een andere cursus worden gekozen.

Coördinator Capita Selecta

Ellen van Son
ellen.van.son@academiegeesteswetenschappen.nl