Capita Selecta: cursussen en lezingen

De Academie presenteert hieronder een prachtig aanbod van extra lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen. De docenten zijn veelal verbonden aan de Academie en geven in deze cursussen een extra aanbod op het reguliere programma van de Academie. De cursussen duren steeds vier colleges en kunnen worden gevolgd door iedereen met belangstelling voor het onderwerp. Voorafgaand aan een aantal cursussen is een introductielezing die je los kunt volgen.
 
Kortingen:
  • Bij inschrijven voor drie cursussen mag je een gratis een vierde uitkiezen!
  • Voor studenten en leden van de Alumni-vereniging van de Academie geldt een korting op de lezing- of cursusprijs.

Praktische informatie en voorwaarden

Mystieke teksten lezen

Leesclub

Maandelijkse leesgroep
vanaf donderdag 10 oktober

De Academie start een bijzondere leesgroep: in drie maal drie avonden houden we ons bezig met het lezen, ervaren en het proberen te begrijpen van verschillende teksten uit de mystieke literatuur. Drie gespecialiseerde docenten van de Academie nemen de deelnemers mee op reis in teksten die zijzelf bijzonder vinden.

 

Muziek en spiritualiteit

Muziek en spiritualiteit

Vier colleges door verschillende docenten
vanaf dinsdag 29 oktober

Vier bijzondere avonden waarin we op zoek gaan naar de spirituele en mystieke dimensie van zowel de popmuziek als enkele klassieke werken. Onderwerpen o.a. Leonard Cohen, Die Zauberflöte en de Messiah. Avonden met (film)beeld en geluid.

 

Buitengewone ervaringen bij rouw

Rouw en buitengewone (contact-)ervaringen

Cursus door door Hans Gerding en Odette de Theije
vanaf woensdag 30 oktober

Veel mensen worden tijdens een periode van rouw geconfronteerd met een ervaring van contact met een overleden dierbare. Vaak kan zo’n gevoelde nabijheid heel troostend zijn.

 

Meister Eckhart, leven zonder waarom

Leven zonder waarom 


Lezing door Welmoed Vlieger
op woensdag 20 november

Eén van de centrale thema’s in de mystieke prediking van de middeleeuwse filosoof/theoloog Meister Eckhart is het thema van de vereniging van God en mens. Welke levenshouding heeft Eckhart hier voor ogen en hoe kan deze tot uitdrukking komen in het praktische, alledaagse leven van nu?

 

Filosofie in de Islamitische wereld

Filosofie in de Islamitische wereld

Cursus door Tarik Yousif
vanaf dinsdag 26 november

In de islamitische wereld wordt er vaak gesproken over de wil van Allah, oftewel inshallah. Hoe verhoudt de islam eigenlijk zich tot filosofie? We maken kennis met de grote filosofen van de Islam.

 

Het instrumentarium van de alchemisten

Tarot

Cursus door Ewald Wagenaar
vanaf dinsdag 7 januari 2020

Tarot, elementenleer, astrologie, de mystieke kabbalah met de levensboom vormen het gereedschap voor het proces om van lood goud te maken. Natuurlijk gelooft niemand dat dat werkelijk kan, maar het is een beeld van de veredeling van de geest en van ieders persoonlijke en spirituele ontwikkeling om de zuivere ziel tevoorschijn te krijgen.

 

Moments of being; inleiding in het numineuze

Cursus door Tjeu van den Berk
vanaf dinsdag 21 januari 2020

We moeten weer een pleidooi houden voor het verbeeldend bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven. Er wordt gebruik gemaakt van literatuur, muziek en filmmateriaal.

 

Terugkeren naar wie je ten diepste bent

Terugkeren naar wie je ten diepste bent

Cursus door Rabbijn Hannah Nathans
vanaf dinsdag 4 februari 2020

Het enneagram beschrijft negen persoonlijkheidstypen, of tendenties in onszelf, met als doel persoonsontwikkeling. Het zou oeroud zijn, is mede gebaseerd op kabbalah en sluit nauw aan bij de instructies van de 16e eeuwse kabbalist Moshe Cordovero’s hoe zichzelf te verbeteren.

 

Hildegard van Bingen: mystica, musicus en medicus

Hildegard van Bingen

Cursus door verschillende docenten
vanaf dinsdag 10 maart 2020

Vier bijzondere avonden over een bijzondere vrouw: vanuit verschillende invalshoeken belichten enkele gepassioneerde docenten en sprekers het leven en werk van Hildegard van Bingen, Middeleeuwse non en mystica.

 

Parels van de westerse esoterie

Cursus door verschillende docenten
vanaf dinsdag 7 april 2020

Een vervolg op de succesvolle serie Parels van vorig jaar, met de grote kenners van de westerse esoterie als docent. Onderwerpen: Faust, De Ingewijden, het Oude Egypte en het Thomas-Evangelie. Eén cursusavond valt op woensdag ivm Bevrijdingsdag.

 

Introductie in systemisch werk en opstellingen

Cursus door Elmer Hendrix, IVSW
vanaf dinsdag 14 april 2020

Het systemisch werk is een bijzondere zienswijze. En de meest bekende werkvorm binnen het systemisch werk zijn wel familieopstellingen. Deze bieden ons de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewuste.

 

Globalisering: ontmoeting tussen culturen en religies

Ontmoeting tussen culturen en religies

Cursus door Bert Mulder
vanaf dinsdag 12 mei 2020

Hoe gaat de Chinese cultuur onze wereld beïnvloeden? Hoe ontwikkelen religieuze stromingen zich de komende decennia? Wat kunnen we verwachten voor Christendom en Islam? Voor Boeddhisme en Hindoeïsme? Wat kunnen sjamanistische culturen wellicht bijdragen aan onze toekomst?

 

Geweldloos communiceren als weg naar verbinding

Cursus door Karen Ras
vanaf dinsdag 9 juni 2020

Kiezen voor het aanleren van Geweldloze Communicatie, of anders gezegd Verbindende Communicatie, reikt veel verder dan alleen het gebruik van andere woorden. Het is een strategische keuze met drastische invloed op en direct merkbare resultaten in de kwaliteit van je leven, het werk, de organisatie of je praktijk.

 

Praktische informatie en voorwaarden

Toegankelijkheid
De cursussen zijn geen doublure met het reguliere rooster van onze opleidingen, maar vormen een extra aanbod. Ze zijn toegankelijk voor studenten van de Academie, voor alumni en belangstellenden van buiten.

Lezingen & cursussen
Soms is er een lezing ter introductie van de cursus – als smaakmaker of terreinverkenning. Op basis daarvan kun je besluiten de cursus te gaan volgen. Maar let op: de cursus kan dan al zijn volgeboekt. Deelname is op volgorde van inschrijving.

Reserveren & betalen
Reserveren en betalen gaat alleen via deze website. Zodra er betaald is ontvangt de deelnemer per email een bevestiging. Een week tevoren wordt een deelnamebevestiging verstuurd – of annulering bij onvoldoende deelnemers.

Bewijs van deelname
Met de cursussen kunnen geen studiepunten worden behaald; ze worden niet afgesloten met een toets. Wel krijgen de deelnemers een Bewijs van Deelname.

Locatie
De cursussen vinden – tenzij anders vermeld – plaats in de dependance van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, Notebomenlaan 400, 3582 CN Utrecht. Lezingen of workshops kunnen ook elders plaatsvinden.

Aantal deelnemers
Het aantal deelnemers is maximaal 25 en minimaal 10. Bij deelname door minder dan 10 personen wordt de cursus geannuleerd en wordt 100% van het lesgeld geretourneerd.

4 = 3 regeling
Bij inschrijven voor drie cursussen tegelijk, mag je gratis een vierde uitkiezen. Dat kan door tegelijk met de aanmelding en betaling van drie cursussen een mail te sturen met de titel van de gewenste cursus naar secretariaat@academiegeesteswetenschappen.nl, met vermelding van ‘Vierde cursus’. 
NB: Hierop kan later geen aanspraak meer worden gemaakt. Bij onverhoopte annulering van een van de cursussen kan voor een andere cursus worden gekozen.

Coördinator Capita Selecta

Nelleke Metselaar
nelleke.Metselaar@academiegeesteswetenschappen.nl