fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Verslag van de module ‘Vragen van De Kleine Prins’

Verslag van de module ‘Vragen van De Kleine Prins’

‘Alleen met je hart kun je goed zien’

Utrecht – 14 januari. De module over de kleine prins kon niet beter van start gaan dan door de inspirerende vertelling door counselor en storyteller Annette Filippo. In het gedempte licht naast een gloedvol brandende kaars werd de kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry tot leven gebracht. De cursisten zaten onmiddellijk in het verhaal van de in de woestijn gestrande piloot en de ontroerende ontmoeting met de kleine prins die voortdurend vragen stelt aan de verbouwereerde vliegenier.

De vertelling als kleinkunst
Dit inleidende verhaal is het begin van vier avonden ‘storytelling’. Niet alleen om te luisteren, maar vooral vorm gaan geven aan je eigen verhaal. Storytelling is niet ‘zomaar’ naar een verhaal luisteren, maar ook opgaan in de vertelling. Filippo stimuleerde bij de cursisten hun eigen beelden bij het verhaal voor ogen te zien. De vertelling als kleinkunst. Filippo leidde ons in de belevingswereld van een piloot die verhaalt hoe hij het prinsje ontmoet. Zij bracht de betoverende verhalen – vol beelden en metaforen – tot leven wanneer de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten en hun heersers. Zo werd het prinsje een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Waar zou jouw verhaal over kunnen gaan?
De cursisten werden daarna aan het werk gezet door te vertellen welke scene hen vooral aansprak. Deze werden over en weer aan elkaar verteld en de ander maakte er een titel bij. Met behulp van deze titel kwamen we vanzelf bij de vraag ‘Waar zou jouw verhaal over kunnen gaan?’. Het klassieke verhaal van de kleine prins biedt in nog geen honderd bladzijden al talloze sleutels – door de diepere lagen in het verhaal – om je eigen levensverhaal te openen. Een mooi begin van vier avonden om, bezield door een prinsje, stil te staan bij je eigen verhaal.

Paul Delfgaauw


Afbeelding: Diégo GERNAIS (Pixabay)