fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Verslag van de cursus ‘Terugkeren naar wie je ten diepste bent’

Verslag van de cursus ‘Terugkeren naar wie je ten diepste bent’

‘Denk na: er is niemand anders zoals jij. Koester je uniek zijn’

Utrecht – februari 2020. Rabbijn Hannah Nathans laat er geen gras over groeien… Het begin van de Capita Selecta-cursus ‘Terugkeren naar wie je ten diepste bent’ is op zijn zachtst gezegd overrompelend. Je zal het weten als je terug wil keren… en voor we het beseffen werken we al aan onszelf. In rap tempo zitten we ineens in de kabbala en het enneagram. Gelukkig is er ook een meditatie. Even – letterlijk – op adem komen. De informatie, ontvangen vlak voor de cursus, is ook niet mis. Een pak van zo’n honderd A4’tjes, deels in het Engels, is pittig.

Persoonsontwikkeling
Maar gaandeweg blijkt het de inspanning waard. Werken aan je persoonsontwikkeling, met hulp van de kabbala, het enneagram en een enthousiaste rabbijn. Het is prettig als je al enigszins op de hoogte bent van deze bijzondere materie, want een en ander blijkt pas op zijn plaats te vallen naar gelang de cursus vordert. Interessant is het vergelijken van de scores die de levensboom oplevert en de uitslag van de enneagram-zelftest.

Meditatie
Tijdens de meditatie op de tweede avond denken we na over iets wat ons bezighoudt en om een oplossing vraagt. Gericht focussen hierop helpt om ontspannen naar te kijken. En ermee om te gaan. Al met al duurt de meditatie nog geen kwartier, maar die blijkt openingen te bieden.

Transformatie
En zo klimmen we verder in de levensboom en puzzelen we door met het enneagram. Werken aan jezelf is een voortdurend proces. Dat wordt duidelijk naarmate de rabbijn op energieke wijze meer vertelt over de kabbala en het enneagram. En ook meer over haar eigen ontwikkeling vertelt. Het gaat onder meer over transformatie; je eigen patronen doorzien; bewust worden van het type dat je bent en… er vooral geen slaaf van worden. Je ‘type’ dien je bewust in te zetten in je leven, het is er immers altijd. Het vergt nogal wat werk en veranderen gaat heel geleidelijk.

Nathans geeft les in joodse meditatie, joodse mystiek en chassidisme. Zij is auteur van o.a. Werken met het Enneagram, naar persoonlijk meesterschap en sociale intelligentie (Scriptum 2000). Tip: Voor wie de cursus heeft gemist, is dit boek een aanrader.

Paul Delfgaauw   

Beeld: De kabbalistische levensboom met de 10 Sefirot (Eigen werk 2009 – Alan James Garner –  Wikimedia Commons)