fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Presentatie Laurent Nouwen: God is waar wij God laten zijn

Presentatie Laurent Nouwen: God is waar wij God laten zijn

Door: Barbara Zwaan

Op de laatste avond van de Capita Selecta-cursus Kom eens dichterbij, afstand en nabijheid in de anderhalvemetersamenleving, hield Laurent Nouwen een aangrijpende presentatie over het gedachtegoed van zijn broer Henri Nouwen.

Laurent bekende dat hij, voor de dood van zijn broer Henri in 1996, niet zoveel met hem had. Henri was een gevierd universitair docent en schrijver van boeken over christelijke spiritualiteit en doordat Laurent in zijn jeugd zo overvoerd werd met kerk en religie, was hij er enigszins allergisch voor geworden.

Kort na Henri’s overlijden zag Laurent in een video zijn broer met ene Adam. Adam was een meervoudig gehandicapte man waarvoor Henri de – ook fysieke – zorg kreeg toen hij op zijn 56e ging wonen en werken in de Arkgemeenschap Daybreak in Canada.

Door de vriendschap die zich ontwikkelde tussen Adam en Henri, hernieuwde God zich voor Henri van een geïnstitutionaliseerde God naar een Goddelijkheid die leeft in de kwetsbare relatie tussen mensen.

De vriendschap met Adam bleek een levensveranderende ervaring voor Henri, maar ook voor Laurent die de Henri Nouwen Stichting oprichtte na het overlijden van zijn broer.

Tijdens zijn ontroerende en inspirerende presentatie riep Laurent Nouwen ieder op om zorg te hebben voor elkaar en daarmee God gestalte geven: ‘God is niet zonder meer. God kan zijn. Peut être. God is waar wij God laten zijn, het goddelijke belichamen in ons handelen.’

Benieuwd naar onze andere Capita Selecta-cursussen? Bekijk dan het overzicht.