fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Inzicht in het pad dat we allemaal lopen

Inzicht in het pad dat we allemaal lopen

Voorbeschouwing zomercollege T&EW: Met God 9.0 naar een ruimer ik en een wijder wij

Door Paul Delfgaauw

Dit zomercollege gaat over de transpersoonlijke benadering van God 9.0 en hoe dit negen-fasenmodel zich verhoudt tot een transpersoonlijke visie op bewustzijn. ‘Transpersoonlijk’ kan je hier uitleggen als het bewust worden van het feit dat we tijdens ons leven verschillende fasen doorlopen. Volgens het boek God 9.0 gaat dit over onze spirituele groeikansen, over de groei van ons bewustzijn. Het spreekt van verschillende bewustzijnslagen en diept onze persoonlijkheidsontwikkeling uit. Het gaat echter niet alleen om onze individuele ontwikkeling maar ook om de ontwikkeling van beschavingen en mensengemeenschappen.

Docent Piet van Veldhuizen presenteert tijdens dit zomercollege het ontwikkelingsmodel van God 9.0 en zal vervolgens ingaan op wat een transpersoonlijke benadering van dat model oplevert voor het pad dat we allemaal lopen.


Werken aan bewustzijn

Het boek God 9.0 staat al een tijdje in mijn boekenkast, maar pas na de aankondiging van dit zomercollege haal ik het weer tevoorschijn. In eerste instantie komt dit boek nogal schematisch en strak gestructureerd over. God 1.0 tot en met 9.0 was erin te vinden, met bijbehorende kleuren. Het lijkt een zoveelste theorie om aan je bewustzijn te werken, of zoals God 9.0 zegt, om ‘op een heel nieuwe manier over God te praten’. De driehonderd bladzijden komen niet direct uitnodigend over. Weer een methode om inzicht te krijgen in het doel van mijn eigen spirituele reis? “Wil ik dat wel?” dacht ik nu. Maar ik hou juist van reizen. En van nieuwe vergezichten.


Groen 6.0

Ik besluit, als kennismaking, de zelftest uit het boek in te vullen. Daarmee zou ik erachter komen op welke bewustzijnslaag mijn leven zich momenteel bevindt. Na enig gecijfer blijkt mijn bewustzijn zich af te spelen op 6.0. Ik ben ‘Groen’ en dit staat onder meer voor verbondenheid (wij.) Mijn bewustzijn is op dit moment dus ‘thuis’ op ‘Groen’. Ik blijk al een eind op weg, maar kan nog verder groeien via ‘Geel’ en ‘Turquoise’ naar ‘Koraal’. De laatste is de ‘nog onbekende nieuwe laag’. Mijn aandacht verlegt zich vervolgens naar de verdere inhoud van God 9.0. En ik zie al bladerend nog meer interessante hoofdstukken en onderwerpen die ik zeker ga lezen.

Spirituele reis

Daar ik ‘Groen’ ben, neem ik mij voor alvast hoofdstuk 6.0 te bestuderen. Ik lees dat ‘Groen’ intensief in de spiegel blijkt te kijken via een dagboek, psychoanalyse of een weblog. Vrijwel alle opleidingen die ik volgde, hebben te maken met kijken in die spiegel. Om vervolgens, zoals het boek aangeeft, anderen te leren er ook in te kijken. Het klopt dus dat het niet alleen om mijn ontwikkeling gaat, maar ook om die van anderen. ‘Groen’ stapt immers af op ‘zieke en lijdende mensen, slachtoffers van geweld en misbruik’. Lange tijd werkte ik als sociotherapeut in een psychotherapeutische kliniek voor slachtoffers van georganiseerd geweld. Dat past blijkbaar bij ‘Groen’.

Mijn aandacht voor God 9.0 laat ik niet meer los. Het lijkt me bijzonder om dit zomercollege te volgen. Het zal beslist bijdragen aan meer inzicht in God 1.0 tot en met 9.0. Mijn spirituele reis blijkt nog niet bij z’n eindbestemming te zijn, en bovendien, het gaat juist om de reis.


Zomercollege: Met God 9.0 naar een ruimer ik en een wijder wij | Woensdag 18 augustus 2021 | 19.00 tot 21.30 uur


Een reactie op Inzicht in het pad dat we allemaal lopen

  • Piet van Veldhuizen

    Beste Paul, de schematische aanpak van dit boek maakte ooit dat ik er met grote argwaan aan begon. Maar het werd al gauw een feest van herkenning. Het model, afkomstig van Ken Wilber en de ontwikkelaars van ‘Spiral Dynamics’, blijkt telkens weer die herkenning teweeg te brengen, en dat kan je vooruithelpen. Het vertalen van dit boek heeft me echt verder gebracht. Je leert dan vanzelf ook om het schema met de negen kleuren niet als absolute waarheid op te vatten, maar als een landkaart die een indruk geeft van de route die je loopt. Ik kijk uit naar de ontmoeting op 18 augustus!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven.