fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege VR&SB: Metaforen in de Rouw

Zomercollege VR&SB:  Metaforen in de Rouw

Zomercollege Verlies-, Rouw- & Stervensbegeleiding
Door Tineke van Asseldonk
Woensdag 7 juli 2021

 

Wil je zelf ervaren wat beeldspraak en metaforen met je kunnen doen in rouw?

Meld je dan aan voor het zomercollege Metaforen in de rouw. Tijdens dit college maak je kennis met verschillende metaforen en leer je hoe én wanneer deze in te zetten in professionele en privésituaties.

 

Werken met metaforen

Veel mensen vinden het lastig om hun gevoel te verwoorden. Zeker wanneer je in de war, verdrietig of afwezig bent. Het antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ is op zo’n moment een behoorlijke opgave. Natuurlijk kun je de vraag vereenvoudigen, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Hoe gaat het vandaag met je?’ Maar ook dan blijft het een moeilijke vraag voor iemand die in rouw is. Wat veel gebeurt, is dat een dergelijke vraag beantwoord wordt met beeldtaal, zoals: ‘De zon schijnt, maar ik heb het koud…’ of ‘Het gouden randje is eraf.’

 

Waarom kiezen we (on)bewust voor beeldtaal?

Metaforen benaderen de werkelijkheid vaak veel beter dan een rationele analyse. Dit komt doordat een metafoor een sfeerimpressie geeft. Daarnaast voelt het soms minder heftig wanneer je een metafoor gebruikt. Het kan helpen om de werkelijkheid door een ‘andere bril’ te bekijken. Zo wordt een gevoelig thema aangeraakt en kun je tot een nieuw verhaal met andere inzichten komen.

In een rouwgesprek gaat het vaak over het ‘dominante verhaal’; het verhaal dat al zo vaak is verteld. Dit doet je stagneren en brengt je tot stilstand. Het werken met metaforen kan ingezet worden als een hulpmiddel om tot een ander verhaal te komen. Er komt beweging in het (rouw)proces. Het brengt je nieuwe inzichten waardoor er ook een ander licht op het verhaal kan schijnen.

 

Metaforen in de rouw

Enkele metaforen die ik tegenkom als ik spreek over rouw en verlies zijn bijvoorbeeld:

  • De sprookjesmetafoor: ‘Er was eens een…’ en van daaruit gaat het verhaal verder. Iemand kan bijvoorbeeld vertellen over de boze heks of lieve fee die hij/zij ontmoette, en welke invloed zij hebben (gehad) op hun leven.
  • De reis door het rouwlandschap: je klimt naar de top met een rugzak die steeds voller wordt en dan zijn er ook nog eens beren op de weg! Of we gaan de zee op, deinen mee met de golven, richting zonsopgang en we roeien met de riemen die we hebben.

Metaforen laten zien hoe je rouw verweeft in je leven.

Het doel van deze avond is om zelf te ervaren; door in de belevingswereld van metaforen en beeldspraak te stappen. Het geeft je extra (speel)ruimte en je zult merken dat je een gesprek daarmee een andere wending kunt geven. De speelsheid die hierin verweven zit maakt het meer ontspannen en vrij om een gesprek te voeren. Ontzettend bruikbaar en toepasbaar in je werk als professional of in je privéleven.

Over de docent/spreker

Mijn naam is Tineke van Asseldonk. Toen ik 10 jaar was overleed mijn moeder aan de gevolgen van kanker. De ervaringen uit mijn jeugd hebben meegespeeld in mijn keuze voor hbo-pedagogiek en mijn specialisatie in rouw- en verliesbegeleiding. Trainingen die ik gevolgd heb zijn: Kunstzinnig counselen, Triple-P (een gerichte opvoedingsmethode), NLP en trainingen gericht op het werken binnen gezinssystemen. Sinds 2003 heb ik mijn eigen praktijk en werk ik als docent, trainer en coach gericht op ziekte- en rouwbegeleiding. Aan de Academie voor Geesteswetenschappen verzorg ik de modules Rouw in gezinssituaties en Verlieskunde.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
Studenten Academie/Alumni: € 10
Introducé: € 10 (€ 5 korting)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Aanmelden zomercollege VR&SB