fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege T&EW: Een transpersoonlijke benadering van God 9.0

Zomercollege T&EW: Een transpersoonlijke benadering van God 9.0

Zomercollege Transpersoonlijk & Energetisch Werken
Door Piet van Veldhuizen
Woensdag 18 augustus 2021
19.00 tot 21.30 uur

 

Enkele jaren geleden heeft Piet van Veldhuizen het boek God 9.0 in het Nederlands vertaald en intensieve gesprekken met de schrijvers gevoerd. Voor hemzelf was het boek vooral een feest van herkenning: het verhelderde zowel de moedeloos-makende als de hoopvolle kanten van zijn ervaring als predikant in een kerkgemeenschap. Ook zijn persoonlijke ontwikkeling vindt hij erin terug.

Spiral Dynamics en God 9.0

Drie protestantse pastores uit München gingen tientallen jaren geleden naar de Verenigde Staten om zich te bekwamen in Spiral Dynamics. Dat is een model dat de ontwikkeling van ons bewustzijn beschrijft – waarbij het zowel om de ontwikkeling van hele beschavingen en mensengemeenschappen als om de individuele ontwikkeling gaat. Het model is afgeleid uit het onderzoek van Clare Graves, die ontdekte dat er sprake is van een universele ontwikkelingslijn waarin het bewustzijn in negen fasen steeds wijder en inclusiever wordt.

Spiral Dynamics wordt vooral toegepast in mensgericht organisatiemanagement, om mensen en organisaties inzicht te bieden in hun drijfveren en weerstanden. De Duitse pastores schreven het boek God 9.0 om aan de hand van dit model de spirituele beperkingen en mogelijkheden van religieuze bewegingen in kaart te brengen. Het boek helpt vooral mensen uit de christelijke traditie die op kerkgemeenschappen uitgekeken of stukgelopen zijn, om die ervaring een zinvolle plek te geven in hun eigen spirituele ontwikkeling. De hoop is ook dat geloofsgemeenschappen zich door het boek uitgedaagd voelen om door te ontwikkelen naar een meer holistisch perspectief.

Maar nu is de vraag: hoe verhoudt zich dat negen-fasenmodel tot een transpersoonlijke visie op bewustzijn?

In dit college zal Piet het ontwikkelingsmodel van God 9.0 zo herkenbaar mogelijk presenteren, en zich vervolgens afvragen wat een transpersoonlijke benadering van dat model oplevert aan inzicht in het pad dat we allemaal lopen.

 

Over de docent/spreker

 

Piet van Veldhuizen studeerde theologie en sociale ethiek in Utrecht, Lublin en Warschau, en promoveerde in 2004 met een dissertatie in de bijbelwetenschappen. Hij is werkzaam in Hendrik-Ido-Ambacht als protestants predikant. Piet vertaalde het boek God 9.0 en boeken van Jonathan Sacks en Pádraig Ó Tuama. Hij is tevens tekstschrijver voor diverse bladen over bijbelexegese en ‘paranormale’ verschijnselen.

Piet is bij de opleiding Transpersoonlijk & Energetisch Werken docent Nieuwe transpersoonlijke denkrichtingen.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
Studenten Academie/Alumni: € 10
Introducé: € 10 (€ 5 korting)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Aanmelden zomercollege T&EW