fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege S&Z: Spirituele vriendschap

Zomercollege S&Z:  Spirituele vriendschap

Zomercollege Spiritualiteit & Zingeving
Door Barbara Zwaan
Donderdag 15 juli 2021
19.00 tot 21.30 uur

 

“Weet je, er komt ineens een idee in me op. Ik zie het voor me: wij samen, in de vakantie, met een beetje geld op zak, lopend langs wegen, paden en velden, met een rugzak. Soms overnachten we dan in schuren. Soms helpen we een handje bij de oogst, in ruil voor voedsel (…). Wat denk je?”
~ Fragment uit een brief van Simone Weil aan vriendin Albertine Thévenon

 

‘Vrienden’, zegt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren, ‘zijn zij die elkaar vinden in een gemeenschappelijke liefde’. Liefde voor een avontuurlijke vakantie, sport, lekker eten, etc. Maar bestaat er ook zoiets als spirituele vriendschap en zo ja, wat deel je dan?

Denkers, dichters en kunstenaars van alle tijden hebben zich door vriendschap laten inspireren. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat vriend(inn)en echte zingevers zijn. Ze geven het leven zin, en als het tegenzit zijn ze er ook. Dat levert ons heel wat mooie teksten en beelden op. Aan de hand daarvan gaan we met elkaar in gesprek over wat vriendschap, en in het bijzonder ‘spirituele vriendschap’, onderscheidt van andere vormen van liefde en wat dat voor ons betekent.

Over de docent/spreker

 

Drs. Barbara Zwaan MA is theoloog. Ze is werkzaam als geestelijk verzorger en is tevens redacteur. Aan de Academie voor Geesteswetenschappen geeft ze de module Verbindend Communiceren.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
Studenten Academie/Alumni: € 10
Introducé: € 10 (€ 5 korting)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Aanmelden zomercollege S&Z