fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Zomercollege GB: De menselijke waardigheid

Zomercollege GB: De menselijke waardigheid

Zomercollege Geestelijk Begeleider
Door Hein van Dongen
Donderdag 26 augustus 2021
19.00 tot 21.30 uur

 

We leven in onzekere tijden. Te midden van de vertwijfeling zijn veel mensen op zoek naar zekerheid. In grote tradities konden mensen ooit geborgenheid vinden, in gedachtenwerelden waarin alles een vaste plaats had. 

Om onzekerheid uit te bannen moet je dingen als een vast gegeven zien: zo is het en niet anders, op A volgt altijd B. Dan verval je gauw tot ijzeren systemen of tot heel simpele ideeën over ‘maakbaarheid’ (de wereld als een ‘dashboard’ met knoppen om aan te draaien).

Aan het einde van de middeleeuwen schreef Pico della Mirandola in zijn werk Over de menselijke waardigheid dat ons de kern van onze menselijke mogelijkheden juist gelegen is in onze onbepaaldheid. Deze visie is sindsdien steeds meer actueel geworden. We worden in toenemende mate afhankelijk van onze eigen creativiteit en onze openheid naar elkaar en onze omgeving.

In dit zomercollege proberen we op een andere manier naar onze onbepaaldheid te kijken, niet als een moeilijkheid maar als een mogelijkheid.

 

Over de docent/spreker

 

Dr. Hein van Dongen is musicus en filosoof en onderzoeker van thema’s als Filosofie en vormgeving en De menselijke maat. Hij is auteur van o.a. Wilde beesten in de filosofische woestijn en Bergson.

Bij de Academie is Hein docent van bij verschillende studierichtingen in de vakken Filosofie en Transpersoonlijke Psychologie.

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
Studenten Academie/Alumni: € 10
Introducé: € 10 (€ 5 korting)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving

Aanmelden zomercollege GB