Praktische logotherapie – Van betekenis zijn

Vanaf woensdag 14 maart 2018

Vanaf de jaren ’30 ontwikkelde de Weense Viktor Frankl een praktische manier om betekenis te vinden in het leven van alledag. Als arts was hij verantwoordelijk voor veel patiënten voor wie het leven geen zin meer had. Hij zocht naar manieren om hen te behandelen. Frankl ontdekte hierdoor dat ervan van zin in het leven nauw samenhangt met van betekenis zijn voor iets of iemand anders.

Zijn visie (die hij Logotherapie noemde) verdiepte zich doordat hij als Jood meerdere concentratiekampen overleefde. Zelfs in onmenselijke omstandigheden kan een mens van betekenis zijn. Frankl, en ook anderen waaronder Elizabeth Lucas, ontwikkelde de Logotherapie tot een volwaardige wijze om enerzijds op zoek te gaan naar eigen mogelijkheden tot betekenis of anderzijds met anderen over betekenis te spreken.

Wat ga je leren?

Deze masterclass laat de praktische meerwaarde van Logotherapie voor verschillende beroepsvelden zien en ervaren, zoals (geestelijke) begeleiding van mensen, onderwijs en bedrijfsleven. In deze masterclass richten we ons op van betekenis zijn bij mensen zonder psychiatrische of psychologische ziektebeelden. De deelnemer verkrijgt handvatten om logotherapeutische concepten en inzichten zelf in zijn of haar leven of beroep te kunnen gebruiken. De masterclass bestaat afwisselend uit theorie en casussen (ook door deelnemers in te brengen) waardoor de theorie praktisch zal worden verdiept.

Docent

Ir. drs. Ellen van Son-de Waard studeerde wiskunde en werkte zeventien jaar in het toegepaste onderzoek. Na haar opleidingen Zingeving & Spiritualiteit (HGU), Energiewerk (Essence College) en Logotherapie (Viktor Frankl Centrum in Wenen) werkt ze sinds 2009 als ondernemende professional op het grensvlak van zingeving en onderwijs. Ze organiseert retraites op Bonaire, begeleidt senior professionals in het bedrijfsleven op het gebied van zingeving en is docente aan de Academie voor Geesteswetenschappen.

Data, locatie en prijzen

De introductieles Praktische logotherapie

Datum: woensdag 14 maart 2018.
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur.
Kosten: € 15 normaal tarief.
€ 12 voor Academiestudenten en oud-studenten (ook van de HGU).

De masterclass Praktische logotherapie

Data: dinsdagen 20 en 27 maart en 3 en 10 april 2018.
Tijd: 19.00 tot 22.00 uur.
Kosten: € 225 normaal tarief.
€ 180 voor Academiestudenten en oud-studenten (ook van de HGU).
Deelnemers ontvangen na afloop een Bewijs van deelname.

De locatie

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Ina Boudier Bakkerlaan 7
3582 VA Utrecht
(1e verdieping)

Naar het actuele cursus-overzicht