fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Vier open zomercolleges bij de Academie

Vier open zomercolleges bij de Academie

Op zoek naar inspiratie deze zomer?


Op twee woensdagavonden en twee donderdagavonden in juli en augustus geven een aantal docenten van onze opleidingen lezingen over boeiende onderwerpen die op dit moment leven in de samenleving en in het vakgebied.

Ben je student, oud-student of gewoon geïnteresseerd in een van de onderwerpen, en ben je op zoek naar inspiratie en verdieping tijdens de zomermaanden? Kom dan meeluisteren tijdens onze zomercolleges!

Programma

 

Metaforen in de Rouw
Spirituele vriendschap

Woensdag 7 juli 2021
Donderdag 15 juli 2021

 

Veel mensen vinden het lastig om hun gevoel te verwoorden in een rouwsituatie. De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ is moeilijk te beantwoorden. Wanneer je daarvoor metaforen gebruikt, voelt het soms minder heftig. Bijvoorbeeld ‘De zon schijnt, maar ik heb het koud…’ of ‘Het gouden randje is eraf.’

Tijdens dit college maak je kennis met verschillende metaforen en leer je hoe én wanneer deze in te zetten in professionele en privésituaties.

‘Vrienden’, zegt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren, ‘zijn zij die elkaar vinden in een gemeenschappelijke liefde’. Liefde voor een avontuurlijke vakantie, sport, lekker eten, etc.

Maar bestaat er ook zoiets als spirituele vriendschap en zo ja, wat deel je dan?

 

Een transpersoonlijke benadering van God 9.0
De menselijke waardigheid

Woensdag 18 augustus 2021
Donderdag 26 augustus 2021

 

Enkele jaren geleden heeft Piet van Veldhuizen het boek God 9.0 in het Nederlands vertaald en intensieve gesprekken met de schrijvers gevoerd. Voor hemzelf was het boek vooral een feest van herkenning: het verhelderde zowel de moedeloos-makende als de hoopvolle kanten van zijn ervaring als predikant in een kerkgemeenschap. Ook zijn persoonlijke ontwikkeling vindt hij erin terug.

Maar nu is de vraag: hoe verhoudt zich dat negen-fasenmodel tot een transpersoonlijke visie op bewustzijn?

In dit college zal Piet het ontwikkelingsmodel van God 9.0 zo herkenbaar mogelijk presenteren, en zich vervolgens afvragen wat een transpersoonlijke benadering van dat model oplevert aan inzicht in het pad dat we allemaal lopen.

We leven in onzekere tijden. Te midden van de vertwijfeling zijn veel mensen op zoek naar zekerheid. Maar om onzekerheid uit te bannen moet je dingen als een vast gegeven zien: zo is het en niet anders, op A volgt altijd B. Dan verval je gauw tot ijzeren systemen of tot heel simpele ideeën over maakbaarheid (‘aan de knoppen draaien’).

Aan het einde van de middeleeuwen schreef Pico della Mirandola in zijn werk Over de menselijke waardigheid dat ons de kern van onze menselijke mogelijkheden juist gelegen is in onze onbepaaldheid. Deze visie is sindsdien steeds meer actueel geworden. We worden in toenemende mate afhankelijk van onze eigen creativiteit en onze openheid naar elkaar en onze omgeving.

We proberen in dit college op een andere manier naar onze onbepaaldheid te kijken, niet als een onmogelijkheid maar als een mogelijkheid.

 

Praktische informatie

 

Tijd

Van 19.00 tot 21.30 uur

Bijdrage

Niet-studenten: € 15
Studenten Academie/Alumni: € 10
Introducé: € 10 (€ 5 korting)
(Maximaal 1 introducé per aanmelding)

Locatie

De aula van het Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht

Routebeschrijving