Kom eens dichterbij: afstand en nabijheid in de anderhalvemetersamenleving

Cursus door Barbara Zwaan

vanaf dinsdag 23 juni 2020

‘Vertrouwelijkheid tussen mensen vraagt zowel om nabijheid als afstand. Het is net als bij het dansen. Soms zijn we dicht bij elkaar, raken we elkaar aan of houden elkaar vast. Dan weer verwijderen we ons van elkaar en scheppen we ruimte om vrij te kunnen bewegen. (…) Het volmaakte evenwicht komt zelden voor, maar je kunt er eerlijk en openhartig naar zoeken. De dans die je dan te zien krijgt kan prachtig zijn.’

~ Henri Nouwen, Brood voor onderweg (2003)

 

Je bent hulpverlener, zorger of in de zorg werkzaam en je weet als geen ander hoe dichtbij je soms bij iemand kan zijn. Niet alleen fysiek maar ook emotioneel of als zielsverwant, houdt het meer of minder afstand nemen je wel eens bezig, vooral nu met de ‘anderhalvemetersamenleving’. In deze cursus gaan we samen kijken naar het dichtbij en verderaf zijn van elkaar en wat dat voor ons van binnen betekent. 

De psycholoog, theoloog, schrijver en geestelijk begeleider Henri Nouwen (1932-1996) dacht daar in de  vorige eeuw over na. Hij worstelde ermee, zowel persoonlijk als professioneel. Uit die worsteling zijn een aantal boeken voortgekomen die voor de geestelijke begeleiding zeer waardevol zijn: van Nouwens vroege Intimacy, essays in pastorale psychologie, en The Wounded Healer, over het gewonde genezer-concept, tot het indrukwekkende Adam, de gehandicapte man over wie hij in L’Arche Daybreak de (ook lichamelijke) zorg kreeg en die hij als zijn spirituele leermeester beschouwde.

In de online Capita Selecta-module Kom eens dichterbij gaan we daar samen op reflecteren. Barbara Zwaan neemt je mee in hoe je als hulpverlener die nabijheid en afstand tot de ander in een prachtige zielendans kan vormgeven. Deze cursus is een combinatie van kennisoverdracht, (zelf)reflectie en uitwisseling. We gaan na hoe in bovengenoemde boeken afstand en nabijheid gestalte krijgen in de relatie tussen helper en hulpvrager, maar ook wat dat betekent voor de eigen (begeleidings)praktijk in termen van overdracht en tegenoverdracht. In de hoop dat daar, al doende, een ‘prachtige dans’ uit voortkomt! 


De docent

Drs. Barbara Zwaan is theoloog, werkzaam als geestelijk verzorger en redactielid van Herademing. Tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek en het Tijdschrift voor Geestelijk Leven. Ze publiceert regelmatig over Henri Nouwen, o.a. in Een prachtige dans. De therapeutische afstemming van afstand en nabijheid in het werk van Carl Rogers, Martin Buber en Henri Nouwen (KSGV, Tilburg, 2017) en Geliefd Henri (Adveniat, Baarn, 2019).

Praktische gegevens

Op 16 juni kun je via Zoom een ‘proeverij’ bijwonen van een uur om te bepalen of je deze cursus wil volgen. Daarna kun je je opgeven voor de cursus. Je kunt je ook voor beide opgeven, of alleen voor de cursus.

Data: 16 juni (proeverij: 19.30 uur tot 20.30 uur)
23 juni, 30 juni, 7 juli, 14 juli (via Zoom, van 19.30 uur tot 21.30 uur)

Kosten: € 10 voor de proeverij, € 119,- voor de gehele cursus (€ 99 voor Academiestudenten en Alumni).
Deelnemers ontvangen een Bewijs van deelname.

Locatie

Via Zoom. Nadat je je hebt aangemeld krijg je hierover verdere informatie. 

Naar het programma-overzicht van de Capita Selecta


Reservering

Stuur een mail naar osb@academiegeesteswetenschappen.nl en geef aan waar je aan wilt deelnemen.