ARCHIEF: Extra cursus-aanbod

De Academie voor Geesteswetenschappen presenteerde het afgelopen collegejaar een prachtig aanbod van extra cursussen/masterclasses over vijf uiteenlopende maar alle even boeiende onderwerpen: logotherapie, verbindend communiceren, kabbalah, dood en robotmens:

Werken met het enneagram

Enneagram

Vanaf 20 februari: lezing en vier cursusavonden op woensdag.

Het Enneagram staat vooral bekend als model dat 9 persoonlijkheidsstructuren beschrijft. In de cursus leer en ervaar je de beginselen van deze rijke oude traditie en krijg je inzicht in de diepgaande psychologie van de 9 enneagram persoonlijkheidstypen. Je ontdekt wellicht je eigen type en inspiratie voor jouw eigen pad.

 

Esoterisch bijbellezen

Esoterisch bijbellezen

Vanaf 26 maart: lezing en vier cursusavonden op dinsdag.

Er zijn talloze manieren om de Bijbel te lezen en te interpreteren. En elke manier heeft zijn waarde en beperkingen. In de schaduw van de gevestigde leeswijzen door de eeuwen heen (en soms tegen de verdrukking in) heeft zich ook een leesbenadering ontwikkeld die achter de woorden speurt naar verborgen betekenissen, louter bestemd voor ingewijden.

 

Werken met opstellingen

Familieopstellingen

Vanaf 24 april: lezing en vier cursusavonden op woensdag.

Een familieopstelling is een bijzonder fenomeen. Het biedt de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewuste. Loop je ergens tegenaan in je leven en krijg je het maar niet veranderd of omgedraaid, dan geeft een opstelling je de mogelijkheid tot een totaal andere kijk en ingang op de kwestie.

 

Parels van de westerse esoterie

Red Book

Vanaf 7 mei: vier cursusavonden op dinsdag met afsluitende excursie op woensdag 5 juni.

Vier bijzondere colleges van onder meer Bram Moerland, Tjeu van den Berk, Jacob Slavenburg en Hein van Dongen. Zij belichten ieder een parel uit de geschiedenis van westerse esoterie en de invloed hiervan op onze tijd. Het zal gaan over de boeiende Katharen, het Rode Boek van Carl Gustav Jung, de ideeën van de Renaissance-arts Marsilio Ficino en de legendarische Hermes Trismegistos. De reeks wordt afgesloten met een gezamenlijke excursie naar de Ritman-bibliotheek in Amsterdam (de Bibliotheca Philosophica Hermetica).

 

Wereldreligies en hun omgang met dood en sterven

Overgave

Vanaf 4 juni: vier cursusavonden en een afsluitende les op dinsdag.

Op dit moment leeft de omgang met de dood in ons land (en in de ons omringende landen) voornamelijk als een moment van afscheid voor de nabestaanden. Maar dat is niet in alle religies en culturen het geval. In vier lessen, van onder meer Saida Alouad Baktit en Paul van de Velde, wordt gekeken naar de manieren waarop het jodendom, het christendom, de islam en het hindoeïsme/boeddhisme omgaan met ziekte, sterven en dood.

 

 


Iedereen is welkom

De cursussen/masterclasses zijn geen doublure met het reguliere rooster van onze opleidingen, maar vormen een extra aanbod. Ze zijn toegankelijk voor studenten van de Academie, maar ook voor oud-studenten, ook van de HGU, en ook voor overige belangstellenden van buiten. (Oud-)studenten krijgen korting.

Introductieles

Elke cursus/masterclass wordt voorafgegaan door een Introductieles. Deze les fungeert als smaakmaker en terreinverkenning. Op basis daarvan kun je besluiten de cursus/masterclass te gaan volgen. Maar let op: de cursus/masterclass kan dan ook al zijn volgeboekt. Deelname is op volgorde van inschrijving.

Bewijs van Deelname

Met de cursussen/masterclasses kunnen geen studiepunten worden behaald; ze worden niet afgesloten met een toets. Wel krijgen de deelnemers een Bewijs van Deelname.

Tijden

De introductielessen beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur, inclusief een koffie/theepauze.
De cursussen/masterclasses beginnen om 19.00 uur en eindigen om 22.00 uur, inclusief een koffie/theepauze.

Leslocatie

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Ina Boudier Bakkerlaan 7
3582 VA Utrecht
(1e verdieping)
www.usgym.nl

Aantal deelnemers

De introductielessen en cursussen/masterclasses zijn toegankelijk voor maximaal 25 deelnemers. Bij deelname door minder dan 6 personen wordt de cursus geannuleerd en wordt 100% van het lesgeld geretourneerd.

Prijzen

  • De introductielessen kosten € 15,- en Academiestudenten inclusief oud-studenten (ook van de HGU) betalen € 12,-
  • De cursussen/masterclasses kosten € 225,- en Academiestudenten incl. oud-studenten (ook van de HGU) betalen € 180,-
  • Een passe-partout voor alle introductielessen en cursussen/masterclasses kost € 960,-

Opgave

Reserveren en betalen gaat via deze website. Zodra er betaald is ontvangt de deelnemer per email een deelnamebevestiging.

Meer informatie

Secretariaat Academie: secretariaat@academiegeesteswetenschappen.nl, 030-2658901.

  Overzicht van alle introductielessen, cursussen en masterclasses met data en tijden (PDF)