Eindeloos bewustzijn

Lezing door Pim van Lommel
op zaterdag 31 augustus

Op zaterdag 31 augustus 2019 om 14 uur houdt cardioloog Pim van Lommel een lezing over het wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood ervaringen na een hartstilstand. Met deze bijzondere spreker wordt het nieuwe academisch jaar ingeluid van de Academie voor Geesteswetenschappen.

Al onze hele mensengeschiedenis zijn er mensen die zich een buitengewone ervaring of bijna-dood ervaring herinneren na een hartstilstand, bij een ernstige ziekte of tijdens een stervensproces. Men ervaart vaak een tunnel, licht, een levensterugblik, een ontmoeting met overleden familieleden.
Het levensinzicht van mensen verandert na een BDE. De acceptatie en integratie van deze ervaring door de omgeving en de BDE’er zelf is echter nog een moeizaam en langdurig proces. Het onderzoek naar BDE confronteert ons verder met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen.
Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.
Pim van Lommel zal in de voordracht dieper ingaan op deze conclusies.

De spreker

Pim van Lommel (1943) werkte van 1977-2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij publiceerde diverse artikelen over cardiologie. In 1986 startte hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Van zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’ zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Op dit moment besteedt hij al zijn tijd aan onderzoek en lezingen over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie. Zie ook pimvanlommel.nl

Naar het programma-overzicht van de Capita Selecta


Praktische informatie

Lezing: ‘Eindeloos bewustzijn’
door Pim van Lommel

Datum: zaterdag 31 augustus 2019
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur.
Kosten: gratis voor studenten van de Academie voor Geesteswetenschappen (wel graag even aanmelden door een mailtje aan het secretariaat);
€ 15 voor andere belangstellenden.

De locatie

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Ina Boudier-Bakkerlaan 7
3582 VA Utrecht

Aanmelden als niet-student

Categorieën Lezing