Filosofie in de Islamitische wereld

Cursus door Tarik Yousif
vanaf dinsdag 26 november

In de islamitische wereld wordt er vaak gesproken over de wil van Allah, oftewel inshallah. Hoe verhoudt de islam eigenlijk zich tot filosofie?

De islam heeft de afgelopen dertig jaar een prominente plek gekregen in het debat in de westerse wereld. Vanaf het jaar 730 tot omstreeks het jaar 1240 waren het de Islamitische filosofen, de Falasifa, die de Griekse filosofie verenigden met de islam. Het worden ook wel de gouden eeuwen van de islam genoemd.

In deze colleges ‘her’ontdekken we deze gouden eeuwen van de islam en de invloeden die deze periode heeft gehad. De deelnemers maken kennis met de grote denkers ervan: van Al-Kindi tot Aboe’l-walid Mohammed ibn Ahmed en Mohammed ibn Roesjd.We bekijken wat we in het heden nog kunnen leren van deze gouden eeuwen. Deelnemers ontdekken wat het verschil is met ‘gewone’ filosofie en waarom Aristoteles ‘de eerste leraar’ genoemd werd in de islamitische wereld.

Per avond:

  1. Introductie Islam en Falsafa. Het begin van de interreligieuze contact en de vertalingsbeweging;
  2. De vier grote islamitsche filosofen: Al Kindi, Al Razi, Al Farabi en Ibn Sina;
  3. De Falsafa scholen;
  4. Westerse en Oosterse perspectief.

De docent

Tarik Yousif is directeur van HKU Media, werkte voor de Stadsschouwburg Amsterdam, de overkoepelende verenigingen voor de podiumkunsten en Ticketing Group. Studeerde aan de Azhar University in Cairo en gaf o.a. colleges aan backgroundeducations.eu. en The School of Life In Amsterdam. In de filosofie beoogt hij de essentie van het geloof te distilleren. In het najaar verschijnt een boek van hem over dit thema.
Tarik Yousif noemt zich ‘moslim-atheïst’. Een prikkelende uitspraak van hem: “De Islam is gekaapt door theologen”.

Praktische gegevens

Data: Dinsdagen 26 november, 3, 10 en 17 december.
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur.

Kosten: € 195 (€ 165 voor Academiestudenten en Alumni).
Deelnemers ontvangen een Bewijs van deelname.

Locatie

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Notebomenlaan 400
3582 CN Utrecht

Naar het programma-overzicht van de Capita Selecta


Reservering

 

Categorieën Cursus