fbpx

Meld je aan voor een opleiding

Aanmelden

Wat heeft het allemaal voor zin?

Wat heeft het allemaal voor zin?

Wegen uit het collectieve existentiële vacuüm en de persoonlijke zincrisis – inzichten uit de Logotherapie

Deze cursus zit VOL. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

 

Capita Selecta Cursus
Door docent Ellen van Son
Vier avonden vanaf donderdag 12 mei 2022 (VOL)
Vier avonden vanaf dinsdag 10 mei 2022 (EXTRA REEKS – VOL)
Van 19.00 tot 21.30 uur

Waar de cursus over gaat

In deze cursus maak je kennis met de Logotherapie van de Oostenrijks-Joodse psychiater Viktor Frankl en hoe hij tegen de mens aankijkt in diens zoektocht naar betekenis in het leven. Wat is een zinscrisis en hoe ontstaat deze? Welke gedragspatronen vertoon je wanneer het je met moeite lukt om betekenis te ontdekken? En hoe kun je deze zinscrisis het hoofd bieden?

Deze cursus heeft tot doel dat je:

  • Maatschappelijke uitingsvormen van het existentiële vacuüm kunt herkennen;
  • Kunt beschrijven hoe bij deze uitingsvormen de schijnbare tegenstelling vrijheid versus lot én betekenisvolheid versus eigenbelang een rol spelen;
  • Een zincrisis (de persoonlijke uiting van een existentieel vacuüm) bij een gesprekspartner kunt herkennen;
  • Een betekenisvolle weg kunt bieden om uit een zincrisis te raken.

Bijeenkomst 1: Wat is Logotherapie?
In deze bijeenkomst maken we allereerst kennis met elkaar en met de Logotherapie. De Logotherapie biedt handvatten om de betekenis en zin van ieder moment te ontdekken. Het zoeken naar de antwoorden op existentiële vragen is van alle tijden en daarom plaatsen we door middel van een interactieve werkvorm de Logotherapie in een breder historisch perspectief. Deze avond eindigt met de kenmerken van het collectieve existentiële vacuüm door de manier waarop wij in onze postmoderne tijd (of zelfs post-postmoderne tijd) naar betekenis zoeken.

Bijeenkomst 2: Hoe ontstaat een zincrisis in het leven van een mens?
Deze bijeenkomst staat in het teken van hoe een individu in het moment op zoek kan gaan naar het meest betekenisvolle. Daarbij besteden we ook aandacht aan hoe de grondlegger van de Logotherapie naar de mens kijkt. Wie is dat wezen dat zoekt naar betekenis in zijn of haar leven? Vanuit deze logotherapeutische kennis komen we op het spoor van hoe een zincrisis in het leven van een mens kan ontstaan.

Bijeenkomst 3: Welke gedragspatronen vertonen we zelf?
Aan de hand van de kenmerken van een zincrisis gaan we onderzoeken in welke gedragspatronen wij zelf schieten (m.a.w.: welke gedragspatronen wij zelf vertonen) als het ons met moeite lukt de betekenis in het moment te ontdekken. Door middel van een interactieve werkvorm worden we uitgenodigd om delen van ons eigen levensverhaal te onderzoeken.

Bijeenkomst 4: Is een zincrisis een ziekte? Hoe kun je een zincrisis verminderen?
Tijdens deze laatste bijeenkomst besteden we aandacht aan de vraag of een zincrisis ook een ziekte is. We gaan op praktische wijze aan de slag met de opties die de Logotherapie aanreikt om uit een persoonlijke zincrisis te raken, zodat je een bijdrage kunt leveren aan het verminderen van het collectieve existentiële vacuüm.

Voor wie is deze cursus?

Voor professionals die in hun werk mensen ontmoeten die moeite hebben om betekenis in hun leven te ervaren en/of te vinden. Tevens is deze cursus voor iedereen die zich wilt verdiepen in deze materie.

Wat weet je en kan je na het volgen van deze cursus?

Vakinhoudelijk handelen
Deze Capita Selecta behandelt gedragspatronen die kunnen duiden op een existentieel vacuüm. Deze gedragspatronen ga je vertalen naar je eigen levensverhaal en de levensverhalen van je cliënten. 

Communicatie
Deze cursus duidt richtingen aan die je de mogelijkheid bieden om over een mogelijk existentieel vacuüm in gesprek te komen. 

Kennis en wetenschap
Deze Capita Selecta verbindt logotherapeutische kennis aan enerzijds maatschappelijke ontwikkelingen en anderzijds persoonlijke thematieken. 

Professionaliteit en kwaliteit
De bovengenoemde kennis zal ertoe bijdragen dat jij als professional het existentiële vacuüm eerder zal herkennen waardoor in de gesprekken tussen jou en je cliënt de onbenoemde levensvragen het licht mogen zien.

Accreditaties

Deze cursus is geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV).

Opleidingen waarbij deze cursus aansluit

Spiritualiteit & Zingeving
Geestelijk Begeleider

Over de docent

Ellen van Son volgde na haar opleiding Zingeving & Spiritualiteit (Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht) een driejarige opleiding Logotherapie aan het Viktor Frankl Centrum in Wenen. Ze bekwaamde zich daarnaast in het energiewerk (Essence College te Bodegraven) en volgde recentelijk in Bonn een opleiding waarin zij kennismaakte met een imaginatieve begeleiding waarbij de ziel van de cliënt zich in beelden kan uitdrukken.

Ellen is docent Logotherapie bij de opleiding tot Geestelijk Begeleider en docent Zingeving en levensbestemming bij de opleiding Spiritualiteit & Zingeving.


Praktische informatie

Data: Donderdag 12 en 19 mei, 2 en 9 juni 2022 (VOL)
Dinsdag 10, 17 en 31 mei, 7 juni 2022 (EXTRA REEKS – VOL)
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
Kosten: € 195 (€ 165 voor Academiestudenten en Alumni).

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Bekijk het volledige Capita Selecta Cursusaanbod


Aanmelden voor deze cursus

Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze cursus.