Licht in de ziel: leesgroep Simone Weil – Barbara Zwaan

Capita Selecta Cursus
V
ier avonden vanaf donderdag 21 januari 2021
Van 19.00 tot 21.30 uur

“Twintig minuten intense en onvermoeide aandacht zijn oneindig veel  meer waard dan drie uur van ijver met gefronste wenkbrauwen, waarvan men zegt met het gevoel zijn plicht te hebben gedaan: ‘Heb ik even goed gewerkt’.”

~ Simone Weil – Wachten op God (Erven J. Bijleveld, Utrecht, 1997, p.76)

Niets van wat je met aandacht doet is tevergeefs, zegt de Franse filosofe en mystica Simone Weil (1909-1943). Zelfs al levert het naar jouw idee op het moment zelf niets op, het zal je vermogen om aandachtig te leven trainen en daarmee ‘licht in de ziel’ brengen.

In deze leesgroep gaan we met elkaar een aantal brieven/beschouwingen lezen uit Simone Weils Wachten op God (Attente de Dieu). Het thema van de aandachtige afwachting (in het Grieks: en hupomonei), die zij als levenshouding nastreefde, staat daarbij centraal. Gaandeweg zal zo iets van Weils rijke gedachtenwereld oplichten.

Deze module is niet alleen bedoeld voor zorgprofessionals – geestelijk begeleiders/verzorgers, predikanten, pastores, trainers, coaches – maar ook voor iedereen die zich aan het begin van een nieuw (werk)jaar in een ontspannen sfeer wil laven aan de ‘grazige weiden’ die het werk van Simone Weil biedt. In intellectuele zin – Weil was een scherp analytische denker – maar ook in spirituele zin: ze nodigt ons uit ons open te stellen voor wat dat intellect overstijgt. Zelf putte zij daarbij uit verschillende filosofische stromingen en levensbeschouwelijke tradities, uit oost en west.

We gebruiken de methode van close reading, waarbij we dichtbij de tekst blijven en deze aandachtig tot ons door laten dringen. Roept de tekst vragen of opmerkingen op, dan staan we daar een moment bij stil. Tussendoor zijn er informatieve intermezzi over Simone Weils leven en ideeën. Elk van de vier avonden wordt een andere brief of beschouwing gelezen, die vooraf wordt toegestuurd. Thuis voorbereiden mag, maar hoeft niet. Bedoeling van de bijeenkomsten is juist, dat ze balsem voor de ziel zullen zijn voor wie al zoveel moeten.


De docent

Barbara Zwaan studeerde Franse Taal- en Letterkunde en theologie. Ze is werkzaam als geestelijk verzorger en redacteur van Herademing. Tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek en het Tijdschrift voor Geestelijk Leven. Ze publiceert regelmatig over Simone Weil. Als docent is ze verbonden aan de Academie voor Geesteswetenschappen.

Praktische gegevens

Data: donderdag 21, 28 januari  en 4, 11 februari 2021
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur

Kosten: € 195 (€ 165 voor Academiestudenten en Alumni).

Locatie

Gerrit Rietveld College
Eykmanlaan 1200
3571 KH Utrecht
Routebeschrijving

Naar het programma-overzicht van de Capita Selecta


Aanmelden