Inschrijven Leesgroep Mystieke teksten lezen kan nog!

In december werd de leesgroep De wijsheid van Hermes met Kees Voorhoeve afgesloten. Inschrijven voor de leesgroep Mystieke teksten is nog mogelijk voor Het eenheidsbesef in de Upanishaden met Hilde Debacker (start 16 januari 2020) en De mystieke tuin van Theresa van Avila met Kitty Bouwman (start 9 april.) De leesavonden vinden beide plaats in Het Graalhuys aan de Nieuwegracht 51 in Utrecht, op 12 minuten lopen van Utrecht Centraal.

Het eenheidsbesef in de Upanishaden
In Brhad-Aranyaka Upanishad, II, 4 staat geschreven: ‘Niet omwille van het Al is het Al geliefd, maar omwille van het Zelf is het al geliefd. Het Zelf moet men zien, horen, overdenken, in meditatieve aandacht verwerkelijken’.
Een tekst die niet direct toegankelijk is. Het helpt als je samen met anderen in de leesgroep deze mystieke tekst leest in een vorm van verstild of meditatief lezen. In de hoop zo gaandeweg een aantal inzichten uit de Upanishaden te realiseren in plaats van ze louter verstandelijk te begrijpen.
Hilde Debacker, die een proefschrift schreef over spirituele oefeningen in het boeddhisme en in de westerse antieke filosofie, begeleidt de leesgroep hierbij op 16 januari, 13 februari en 12 maart 2020.

De mystieke tuin van Theresa van Avila
‘Ziel, zoeken moet je jezelf in mij, En mij moet je zoeken in jezelf’
schreef de Spaanse mystica Theresa van Avila, eveneens een mystieke tekst die niet direct toegankelijk is.
In drie bijeenkomsten,  met een afwisseling van inleiding, tekstlezing en verdieping, kunnen we op het spoor gezet worden van onze eigen innerlijke tuin. Met de symboliek van de tuin beschrijft Teresa verschillende fasen van een spirituele ontwikkeling waarbij God en mens wederzijds steeds dieper elkaars werkelijkheid doorgronden.
Kitty Bouwman, docente spiritualiteitstudies en geestelijk begeleidster, begeleidt de leesgroep op 9 april, 14 mei en 11 juni 2020.

Meer informatie over en/of inschrijven voor een of beide leesgroepen is mogelijk via dit formulier van de Academie voor Geesteswetenschappen.